Успјешно реализована показна вјежба ВТЈ „Тјентиште 2024“

Црвени крст Републике Српске успјешно је реализовао показну вјежбу вишенамјенских теренских јединица „Тјентиште 2024“, која је одржана на локалитету Националног парка „Сутјеска“ и у којој су учествовале ВТЈ Фоча, ВТЈ Источно Сарајево и ВТЈ Требиње.

Одличан тимски рад и међусобна координација, како чланова три екипе, тако и сарадња са партнерским службама Црвеног крста Републике Српске у одговору на природне несреће и катастрофе, гдје су овог пута то биле Спелеолошко-спасилачка служба Републике Српске – Станица Фоча, Територијално ватрогасно-спасилачка екипа Фоча и екипа Хитне медицинске помоћи Дома здравља Фоча, обиљежио је данашњу вјежбу на Тјентишту.

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Рајко Лазић изразио је задовољство начином организације саме вјежбе, приказаним вјештинама и знањем које посједују искусни чланови вишенамјенских теренских јединица Црвеног крста Републике Српске из ова три града, те њиховом спремношћу у евентуалном одговору на катастрофе.

Пожеливши да се никад не догоди никаква несрећа или катастрофа, Лазић је истакао да је сигуран да све екипе Црвеног крста у Републици Српској сигурно могу пружити адекватан одговор и тимским радом пружити помоћ становништву у потреби.

Сценарио овогодишње показне вјежбе ВТЈ Црвеног крста Републике Српске односио се на спашавање повријеђених из ватром захваћеног објекта у НП „Сутјеска“, који је усљед великог пожара пријетио да се уруши. Унутар објекта се налазило више повријеђених лица, а на терен су најприје изашли ватрогасци са специјализованим возилом и приступили гашењу пожара.

Након што је пожар локализован, ушли су унутар објекта и на сигурно извели неколико повријеђених и дезоријентисаних лица. С обзиром да је објекат постао небезбједан и спрат куће је пријетио да се уруши, на терен је позван тим Спелеолошко спасилачке службе Републике Српске – Станица Фоча, који је евакуисао преостале повријеђене из објекта.

Повријеђеним лицима помоћ пружа екипа прве помоћи ВТЈ Фоча до доласка екипе хитне медицинске помоћи, која повријеђене транспортује ка тријажном пункту. За вријеме транспорта повријеђених, екипа из ССС Републике Српске одлази на сљедећи полигон, који се односи на спашавање несталих планинара, који су усљед лутања шумом и дезоријентисаности због дима и ширења шумског пожара доживијели и тјелесне повреде.

Спасилачка служба проналази повријеђене и изабвља их на сигурно, те предаје екипи прве помоћи ВТЈ Источно Сарајево, која им пружа прву помоћ. Затим, на полигон стиже екипа хитне медицинске помоћи ДЗ Фоча, која повријеђеним пружа медицинску помоћ и транспортује их ка тријажном пункту.

Екипа ВТЈ Требиње збрињава повријеђене из објекта захваћеног пожаром и спашене планинаре, те им указује помоћ, узима потребне податке, те упућује ка пункту Службе тражења и ОПВ тима на даље третирање. Лица која су задобила теже тјелесне повреде возилом ХМП Дома здравља Фоча бивају транспортована ка УКЦ Фоча на болничко лијечење.

Прилику да покажу своје умијеће у овој вјежби имали су шминкери, који су се потрудили да на реалистичан начин прикажу стања, повреде и обољења, а које су одлично одглумили маркиранти.

Координатор ове вјежбе био је Милош Пурковић, руководилац Службе тражења Црвеног крста Републике Српске, официр за безбједност на вјежби био је Миљан Клачар, сарадник за област здравствене дјелатности. Техничку подршку у реализацији ове вјежбе (транспорт и складиштење материјала, озвучење и програм отварања и затварања вјежбе) пружило је радно особље у сједишту Црвеног крста Републике Српске Младен Ћодо, Ђорђе Тешановић и Миљан Рашевић. Вјежба је реализована кроз програм припрема и одговор на катастрофе, којим у Црвеном крсту Републике Српске координише Гордана Остојић.

Реализацији вјежбе присуствовали су Зорица Лучић из Међународног комитета Црвеног крста – Делегација у БиХ, Жељко Јанковић из Републичке управе Цивилне заштите Републике Српске, те представници управе Националног парка „Сутјеска“ и медији.

Фото албум са свим фотографијама са вјежбе објављен је на званичној „фејсбук“ страници Црвеног крста Републике Српске на линку овдје.

Подијели овај чланак