Црвени крст Републике Српске показао организованост и спремност да реализује све задатке

Црвени крст Републике Српске за својих 32 године постојања и успјешног рада изградило је јак систем повјерења институција власти, а довољан показатељ томе је и подршка и повјерење представника највиших институционалних органа Републике Српске која се пружа нашој организацији.

Једна од њих је свакако и Министарство трговине и туризма Републике Српске, са којима већ дуги низ година његујемо одличну сарадњу и који уз наше ресорно министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске представља најјачу подршку у раду и реализацији програмских активности Црвеног крста Републике Српске. 

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић у интервјуу за лист „Хуманост“ говорио је о досадашњој сарадњи, плану и активностима које нас очекују, али што је нама и најважније, значају и вриједности постојања и рада Црвеног крста Републике Српске.

ЦКРС: У поводу обиљежавања 32 године постојања и рада Црвеног крста Републике Српске, како бисте према досадашњем искуству оцијенили рад наше организације?

ДЕНИС ШУЛИЋ: Према мојим личним искуствима, али и искуствима мојих колега из Министарства трговине и туризма Републике Српске, Црвени крст Републике Српске један је од наших најпоузданијих партнера у реализацији пројеката усмјерених на помоћ становништву у потреби. Кроз заједничке активности на дозначавању хуманитарне помоћи директно грађанима, али и обезбјеђивању потреба за рад јавних кухиња, како оних у надлежности Црвеног крста, тако и осталих јавних кухиња у Српској показали смо се као добро уходан тим, а Ваша организација као добро разграната мрежа која може правовремено одговорити свим захтјевима. Све те активности реализовали смо заједнички, без застоја и ограничења и позитивне повратне информације са терена су потврда тога.  

ЦКРС: Да ли се Црвени крст Републике Српске, према Вашем мишљењу, доказао и  организационом смислу рада?

ДЕНИС ШУЛИЋ: Активности Ваше огранизације на дистрибуцији хуманитарне помоћи Владе Републике Српске упућене Турској, коју је 2023. године погодио разоран земљотрес. Црвени крст Републике Српске је тада показао изузетну организованост, али и то да је Ваша организација на међународном нивоу изградила добре односе и контакте који су помогли несметаној реализацији транспорта и томе да упућена донација стигне до оних којима је намијењена. Све то је показатељ тога да Црвени крст Републике Српске годинама уназад гради своју организацију на исправним темељима и вриједностима, показујући и партнерским организацијама и институцијама са којима сарађује, али прије свега нашим грађанима – да у Црвеном крсту Републике Српске имају, не само партнера, већ и пријатеља.

ЦКРС: Налазимо се у периоду између усвојеног нацрта и усвајања приједлога Закона о положају и овлашћењима Црвеног крста Републике Српске, који ће, надамо се бити усвојен у октобру. Какво је Ваше мишљење о самом Закону и колико је он користан за наше дјеловање?

ДЕНИС ШУЛИЋ: Унапређење законског оквира је значајно за све дјелатности, а посебно дјелатност каква је Ваша, додатно узимајући у обзир да је тренутни закон донесен прије тридесетак година. Доношењем новог закона не само да ће се ојачати позиција Црвеног крста, већ ће се и унаприједити услови и начини рада, те олакшати сами кораци у реализацији заједничких пројеката чиме неће бити значајан и користан само за саму огранизацију, већ и за све грађане који су усмјерени на Ваш рад.

ЦКРС: Које би биле Ваше основне препоруке Црвеном крсту Републике Српске у циљу унапређења рада и развоја организације у будућности?

ДЕНИС ШУЛИЋ: Основна препорука и савјет ми је, свакако, то да будете истрајни и предани у својој борби за помоћ свим онима којима је она потребна, јер је Ваш позив и позив који су одабрали сви Ваши волонтери и сарадници један од најхуманијих позива. Свјестан сам да пролазите кроз различите изазове, који се најчешће тичу и недостатка средстава за организовање рада и активности у складу са планом, али и ту је моја порука да будете истрајни, а мислим да су протекле године и све оно што је Црвени крст Републике Српске реализовао када није било ниједне друге организације која може одговорити тим задацима, поставили Вашу организацију на мјесто на којем јој нико не може затворити врата и ускратити руку помоћи и подршке.

ЦКРС: Које нас то активности очекују у наредном периоду кроз заједничку сарадњу ЦКРС и Министарства трговине и туризма?
ДЕНИС ШУЛИЋ: Сигуран сам да је пред нама још доста заједничких активности, јер тим који добро функционише свакако не треба мијењати. У протеклом периоду смо, како смо то већ помињали, показали да заједнички можемо одговорити изазовним задацима, чак и када је реализација морала бити у јако кратким роковима, те сам сигуран да ћемо те постављене стандарде задржати и у наредном периоду када су у питању активности усмјерене на помоћ најугроженијим категоријама становништва. Такође, у наредном периоду потписаћемо и Споразум о међународној сарадњи, у циљу јачања ове сарадње и потврде нашег заједничког опредјељења да ту сарадњу унапређујемо и ширимо.

Подијели овај чланак