Нови закон, замах Црвеном крсту Републике Српске за будућност

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске др Ален Шеранић подржава рад Црвеног крста Републике Српске, који је препознат као поуздан партнер како у вријеме пандемијске кризе, промоције вакцинације, тако и у спровођењу редовних хуманитарних активности, које се често „наслањају“ на здравствени и систем социјалне заштите. 

У циљу бољег системског уређења дјелатности Црвеног крста Републике Српске у припреми је и нови Закон о положају и овлашћењима Црвеног крста Републике Српске.

О овим темама, нашој сарадњи, али и актуелностима у систему здравствене и социјалне заштите разговарали смо са министром Аленом Шеранићем.

ЦКРС: Током редовних састанака са руководством Црвеног крста Републике Српске разговарамо о дјеловању и активностима Црвеног крста Републике Српске и проналазимо најбоље моделе за изградњу и јачање партнерских односа са институцијама, а посебно са Владом Републике Српске. Како бисте Ви оцијенили ту сарадњу?

АЛЕН ШЕРАНИЋ: Црвени крст Републике Српске био је и остао незамјењива организација у нашем друштву.  Под вашим знаком и заставом окупљени су сви они који су спремни да човјекољубље, пожртвованост и храброст буду синоними за њихов рад.  Добро организован, обучен и прекаљен бројним искуствима, Црвени крст Републике Српске са својим запосленим и волонтерима, међу првима се ставио на располагање за борбу против пандемије. Ту је наша сарадња била врло продуктивна, а Црвени крст Републике Српске показао се заиста јединственом организацијом, ријетком у друштву која је обучена да реагује у великим кризама. Неуморним теренским радом, али и самим својим присуством у заједници допринијели сте осјећају сигурности и подршке за сваког појединца, којем сте били потребни.

ЦКРС: У времену „предаха“ од криза заједничке активности Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Црвеног крста Републике Српске се не заустављају. И једни и други настојимо да у домену свог рада промовишемо активности на промоцији здравља, превенцији болести, сиромаштва….

АЛЕН ШЕРАНИЋ: Наравно, није заборављен ни ваш допринос у промоцији вакцинације против короне, али и упорност у раду када је у питању редовна имунизација дјеце. Сигуран сам да дијелимо заједничка увјерења да је превенција заразних болести наша заједничка мисија од које, без обзира на околности, не смијемо и нећемо одустати. Та ваша мисија, кроз пријатељски и партнерски однос са нама, препознаје се и у њези најугроженијих међу нама, као и промоцији добровољног давалаштва крви. Наша заједничка порука мора да буде да је здравље предуслов свих услова, здравствена политика дио свих политика, а здравље становништва брига друштва у цјелини. Уз то, важно је нагласити и заједничке активности Владе Републике Српске и Црвеног крста Републике Српске у виду донације брашна, ради задовољења потреба социјално угроженог становништва Републике Српске.

ЦКРС: Ускоро очекујемо доношење Нацрта Закона о положају и овлашћењима Црвеног крста Републике Српске, који има за циљ да се ова област унаприједи.

АЛЕН ШЕРАНИЋ: Бројна су јавна овлашћења Црвеног крста Републике Српске, а овим законом она се проширују и на пружање помоћи и његе у кући, што је партнерски модел који се показао веома успјешним у неколико локалних заједница у Републици Српској. Потреба за доношењем законског рјешења који ће систематично објединити два постојећа закона која уређују област и дјеловање Црвеног крста Републике Српске, али и позиционирати ову организацију за будућност од великог је значаја. Надам се да ће то бити солидан темељ за ваш будући рад.

ЦКРС: Значајан сегмент Вашег, али и рада Црвеног крста Републике Српске јесу превентивне активности и идеја да се иде „у сусрет“ људима, у њиховим локалним заједницама?

АЛЕН ШЕРАНИЋ: Управо тако. Новим законским рјешењима дали смо могућност и модернизације здравствених услуга у нашим домовима здравља, посебно имајући у виду водеће узроке смртности и оболијевања у Републици Српској. Дајемо приоритет здравствено-промотивним и превентивним активностима. Конкретно, на примарном нивоу здравствене заштите, односно домовима здравља, даје се могућност организације мултидисциплинарних центара за промоцију здравља и превенцију болести повреда и стања, за реализацију већег обима здравствено-промотивних и превентивних активности, као одговор на постојеће здравствене потребе становништва, у локалној заједници.

Често напомињем важност добро обученог кадра, мотивисаност људи јер је то изузетно важно у помажућим професијама. Организација Црвеног крста можда је најбољи показатељ да жртва коју ваш посао тражи, уз све компетенције и знање, мора да долази из срца.

У том смислу Црвени крст је наша најзначајнија и вјероватно најбројнија волонтерска организација, која успијева да и у овом изазовном времену младе заинтересује за хуманитарне активности.

Подијели овај чланак