Међународни дан старијих особа обиљежили смо под слоганом “Достојанствено старење”

Црвени крст Републике Српске у складу са резолуцијом Уједињених нација 45/106 коју је прогласила Генерална скупштина УН-а 14. децембра 1990. године, како би нагласила важност обезбјеђења животне средине прилагођене потребама и способностима особа треће животне доби, обиљежио је 1. октобар – Међународни дан старијих особа.

Овај датум се налази у календару традиционалних активности Црвеног крста Републике Српске, а овогодишњи мото обиљежавања је: „Достојанствено старење“

Црвени крст Републике Српске кроз своје програме и активности посвећује посебну пажњу становништву треће животне доби. Поводом Међународног дана старијих особа, представници организација Црвеног крста Републике Српске организују посјете и дружења са корисницима програма кућне његе и лицима која бораве у старачким домовима, као и посјете активистима и волонтерима Црвеног крста.

Имајући у виду тешку социјално-економску ситуацију, посебно је угрожено достојанство старијих људи који нису радно способни да обезбиједе егзистенцију својим радом. Ово је још један разлог да се овој категорији становништва посвети пажња и да се у свим срединама ангажују они који могу да допринесу да се њихова ситуација побољша.

У току читаве године потребно је, у сарадњи са надлежним институцијама, континуирано радити на томе да се широј јавности скрене пажња на специфичности животних услова и потреба старијих људи, као и да се сви друштвени фактори укључе у стварање и његовање хуманијег односа према старијима, као и побољшање услова у којима живе, а у овом периоду активности интензивирати.

Подијели овај чланак