Припрема и одговор на катастрофе

Велике климатске промјене имају за посљедицу пораст броја катастрофа у цијелом свијету. Посљедице катастрофа се знатно могу смањити уколико су сви субјекти и снаге система заштите и спасавања добро обучени, опремљени и спремни да реагују.

У циљу ефикасног одговора на ублажавање посљедица изазваних природним и другим катастрофама, Црвени крст Републике Српске своје дјеловање усмјерава на унапређење капацитета, обуку волонтерског и професионалног особља те обезбјеђивање неопходних резерви како би на ефикасан начин одговорио будућим изазовима у подручјима погођеним елементарним непогодама и другим несрећама.

 Црвени крст Републике Српске континуирано ради на јачању људских и материјално техничких капацитета како би, у складу са мандатом Црвеног крста, могао адекватно одговорити на могуће изазове. У циљу ефикасног одговора на ублажавање посљедица изазваних природним и другим катастрофама, Црвени крст Републике Српске је формирао вишенамјенске теренске јединице (ВТЈ) и вишенамјенске теренске екипе (ВТЕ), чији задатак је да у случају природне или друге катастрофе становништву погођеног подручја пруже адекватну помоћ у складу са расположивим материјално-техничким капацитетима те ублаже посљедице исте. Њихово материјално техничко опремање је један од приоритета Црвеног крста Републике Српске када је ова област у питању.

Дјеловање Црвеног крста Републике Српске у катастрофама засновано је на одредбама Закона о положају и овлаштењима ЦКРС („Службени гласник Републике Српске“ број: 02-955/94 од 19.07.1994. године, члан 4) и Статута ЦКРС.

Закон о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама Републике Српске („Службени гласник“ број: 01-1892/12 од 13.12.2012. године) је препознао значај и улогу Црвеног крста у области заштите и спасавања (јединице, екипе и тимове Црвеног крста).


Координатор програма:


Гордана Остојић

057 223 533; 066 087 224 (99 300)

dpp@crvenikrstrs.org

Добровољних давалаца крви 10, 71 420 Пале, Република Српска, БиХ