Здравствена дјелатност

Јавна овлашћења, која су Црвеном крсту Републике Српске додијељена Законом о здравственој заштити („Службени гласник Републике Српске“ број: 57/22), у приоритет се стављају активности ЦКРС у области здравствене заштите, нарочито сарадње са институцијама, организацијама и установама из области здравствене заштите, оспособљавање грађана у пружању прве помоћи, организовању и пружању његе.

Здравствена заштита представља организовану и свеобухватну дјелатност друштва, а у циљу достизања највишег могућег нивоа очувања и унапређења здравља грађана. Обухвата скуп друштвених, индивидуалних и групних мјера, чиме су активности организације Црвеног крста у Републици Српској, која као основни приоритет свога рада истиче заштиту живота и здравља свих чланова друштва, директно укључене у здравствену заштиту становништва Републике Српске.


Прва помоћ

Прва помоћ је непосредна помоћ болесној или повријеђеној особи до доласка стручне помоћи. Није у питању само физичка болест или повреда, већ и друга почетна њега, укључујући психосоцијалну подршку људима који су у стању шока због ситуације у којој су се нашли. Интервенције прве помоћи имају за циљ да сачувају живот, ублаже патњу, спријече даље болести или повреде и подстакну опоравак. Да би се квалитетно, благовремено и правилно пружила прва помоћ јако је важно континуирано, стално увјежбавање јер у ситуацији кад се деси несрећа, када завлада страх и паника, искусна особа пружа прву помоћ по аутоматизму.

Програм прве помоћи обухвата:

1. Обуку возача, грађана и волонтера Црвеног крста у пружању прве помоћи

2. Организовање такмичења на свим нивоима организованости и показних вјежби

3. Обиљежавање Свјетског дана прве помоћи

4. Обиљежавање Дана сјећања на настрадале у саобраћајним несрећама

5. Ангажовање екипа прве помоћи у јавним скуповима, спортским манифестацијама и другим врстама јавних окупљања

6. Промоцију прве помоћи и превентивних мјера за спречавање несреће и повређивања (нарочито у оквиру безбjедности у саобраћају и безбjедности на радном мјесту);

7. Обуку предавача и инструктора Црвеног крста у првој помоћи

8. Израду литературе из прве помоћи: приручника, упутства и водича за пружање прве помоћи за различичите циљне групе и намјене

9. Сарадња са свим релевантним институцијама и организацијама

Циљне групе за обуку из прве помоћи

1. Кандидати за полагање возачког испита ( Према Закону о безбједности у саобраћају БиХ)
2. Опште становништво (подразумијевају се било какве обуке из области прве помоћи, за кандидате који не спадају у групу кандидата за полагање возачког испита или особље и волонтере ЦКРС, а које могу садржати обуке:
  – Кандидата за обуку из прве помоћи на радном мјесту
  – Физичких лица која поднесу посебан захтјев за приступ обуци из прве помоћи
3. Особље и волонтери ЦКРС

 


Здравствено просвјећивање и васпитање

Главни циљ програма је подизање свијести становништва о важности здравственог просвјећивања и васпитања, као и превенцији заразних и незаразних болести. Према статистичким подацима Свјетске здравствене организације и Завода за јавно здравство Републике Српске, у Републици Српској је још увијек незадовољавајућа ситуација када су у питању заразне, али и незаразне болести.

Активности се организују у оквиру здравствене (прегледи и тестирање становништва, мјерење нивоа шећера у крви и крвног притиска), социјално- хуманитарне (обиласци обољелих и уручивање пригодних поклона), еколошке ( чишћење и уређење дворишта, паркова и друго), информативно (објављивање активности у медијима) едукативне (предавања у образовним установама) и промотивне (подизање имиџа организације) дјелатности.

Програм Репродуктивног здравља

Репродуктивно здравље представља усклађеност и нормално одвијање физичких, менталних и социјалних процеса који се односе на репродуктивни систем и његове функције. То је стање физичког, менталног и социјалног благостања у свим областима репродуктивног система у цјелокупним фазама живота. Репродуктивно здравље подразумијева:

  • способност људи за репродукцију, родитељство и здраво потомство;
  • одговоран, задовољавајући и здрав полни живот;
  • слободно одлучивање о томе хоће ли имати дјеце, када и колико;
  • информисаност и доступност сигурних и дјелотворних средстава за контрацепцију;
  • слободу од полног насиља и присиле.

Кућна њега

Црвени крст Републике Српске посредством ООЦК и ГОЦК континуирано организује пружање његе и помоћи старијим особама, радити на промоцији и заштити права старијих особа те у сарадњи са партнерским институцијама ради на укључивању права старијих у све развојне планове и политике у земљи. Развијањем облика међугенерацијске солидарности и примјеном „примјера добре праксе“ младих из клубова ООЦК и ГОЦК, и најугроженијих група становништва, посебно усамљених старијих особа, старијих особа смјештених у јавним установама доприноси превенцији социјалне искључености.

Општинске и градске организације Црвеног крста Републике Српске посредством Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине и кроз финансијску подршку Швајцарског Црвеног крста реализују пројекат “Старење и здравље” у Добоју, Прњавору, Фочи и Шамцу. Кроз финансијску подршку Црвеног крста Италије у Требињу се реализује пројекат “Брига о старијима”.


Добровољно давалаштво крви

Добровољно давалаштво крви један је од најхуманијих и најплеменитијих програма који проводи Црвени крст Републике Српске. Циљ програма је унапређење добровољног давалаштва крви кроз подизање нивоа информисаности и свијести цјелокупне популације о култури давалаштва крви, обезбијеђивање довољних количина сигурне крви и крвних деривата за несметан рад здравствених установа, као и спасавање живота и здравља људи.

Програм добровољног давалаштва крви спроводи цјелокупна структура ЦКРС, од мјесних организација Црвеног крста до Црвеног крста Републике Српске и сви су ангажовани на промоцији програма, анимирању добровољних давалаца крви, као и организовању самих акција прикупљања драгоцјене течности. Поред промоције добровољног давалаштва крви, анимирања добровољних давалаца крви и организовања акција, Црвени крст посебну пажњу посвећује самим добровољним даваоцима крви.

Црвени крст Републике Српске континуирано води рачуна о најхуманијим појединцима у нашем друштву, посредством своје структуре ООЦК и ГОЦК, као и трансфузиолошких служби свим даваоцима крви који први пут дарују драгоцјену течност обезбјеђује књижице за добровољне даваоце крви и захвалнице за прво давање.

Црвени крст Републике Српске додјељује захвалнице за 5, 10, 15, 20, 25, 30 и 40 давање крви, док се вишеструким даваоцима додјељују посебна признања Црвеног крста Републике Српске.


Сарадник на програму:


Миљан Клачар

057 223 533; 066 117 092 (99 226);

miljanckrs@gmail.com; zdravstvo@crvenikrstrs.org

Добровољних давалаца крви 10, 71 420 Пале, Република Српска, БиХ