Календар догађаја

FromTo

24. март

Свјетски дан борбе против туберкулозе

Свјетски дан борбе против туберкулозе обиљежава се 24. марта сваке године, с циљем скретања пажње јавности на туберкулозу, болест која и даље представља значајан здравствени проблем у већем дијелу свијета. На тај дан 1882. године је Роберт Кох објавио своје откриће узрочника туберкулозе, што је имало огроман значај, с обзиром да је у то вријеме ова болест харала Евопом и Америком.

Структура Црвеног крста Републике Српске обиљежа овај датум многобројним активностима на терену, кроз посјету болесницима на одјељењима за плућне болести у градским болницама и другим здравственим установама, едукацији младих у основним и средњим школама, посјетом корисницима на терену и подјелом пакета хуманитарне помоћи и промотивног материјала.

FromTo

4. април

Међународни дан борбе против мина

Међународни дан борбе против мина обиљежава се 4. априла сваке године, од када је Генерална скупштина Уједињених нација 2005. године прогласила овај датум за дан посвећен подизању свијести о постојању мина и подршке противминској акцији.

Црвени крст Републике Српске учествовањем у кампањи обиљежавања овог датума настоји да подигне свијест о опасностима које минска подручја представљају широм Републике Српске и Босне и Херцеговине, те да мине угрожавају безбједност, здравље и животе свих грађана. Овај датум је прилика да се позову владе држава у изради и развијању програма за уклањање мина.

Обиљежавајући овај датум, структура Црвеног крста Републике Српске уз подршку волонтера и наставника у школама, организује едукативна предавања из области упозоравања на опасност од мина, те ширењу знања о минама с циљем спречавања нежељених посљедица. Побједничка, другопласирана и трећепласирана екипа из Републике Српске, на претходно одржаном Републичком квиз такмичењу из упозоравања на опасност од мина, учествују на државном такмичењу „Мисли мине“, које се у организацији Друштва Црвеног крста/крижа БиХ одржава у седмици када се обиљежава Свјетски дан борбе против мина.

FromTo

8. мај / 8-15. мај

Свјетски дан Црвеног крста и Црвеног полумјесеца / Недјеља Црвеног крста

Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумјесеца се обиљежава 8. маја, на дан рођења Анрија Динана, оснивача Црвеног крста. Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, сваке године, обиљежавајући овај датум, настоји да јавности скрене пажњу на снагу и величину глобалне мреже Црвеног крста и Црвеног полумјесеца у читавом свијету.

Милиони волонтера и запослених Црвеног крста и Црвеног полумјесеца широм свијета допиру до преко 160 милиона људи сваке године, пружајући разнолик и велики број хуманитарних програма, вођени на сваком кораку Основним принципима: хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.

Црвени крст Републике Српске као конститутивни дио Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине, посредством волонтера, активиста и радног особља у структури 64 општинске и градске организације Црвеног крста, реализује низ активности на обиљежавању Свјетског дана Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, те Недјеље Црвеног крста у периоду од 8. до 15. маја. Тим поводом, штампају се грађанске, поштанске и филателистичке маркице, плакати и други пропагандни материјали Црвеног крста, који се дистрибуишу на терен посредством ООЦК и ГОЦК.

Структура Црвеног крста Републике Српске реализује активности посјете и дистрибуције хуманитарних роба корисницима у здравственим установама, старачким домовима, удружењима за незбринуту дјецу, дјецу ометену у развоју, предшколским и школским установама, промовишући активности Црвеног крста и вршећи продају грађанских маркица.

Представници Црвеног крста Републике Српске, ООЦК и ГОЦК на терену врше посјету породилиштима градских болница, те дарујући бебе рођене у Недјељи Црвеног крста „бејби“ пакетима и специјалним честиткама.

Промоција активности у Недјељи Црвеног крста реализује се пратећи активности Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, у складу са мотом и другим инструкцијама.

FromTo

14. јун

Свјетски дан добровољних давалаца крви

Црвени крст Републике Српске сваке године обиљежавајући 14. јуни – Свјетски дан добровољних давалаца крви, настоји да скрене пажњу на важност добровољног давалаштва крви и анимира нове даваоце да се прикључе овој хуманој породици. Традиционално, поводом 14. јуна – Свјетског дана добровољних давалаца крви, Црвени крст Републике Српске, додјељује признања Црвеног крста Републике Српске вишеструким добровољним даваоцима крви у знак признања за несебичну хуманост показану кроз даривање крви ради спасавања живота и здравља других људи.

Црвени крст Републике Српске вишеструким добровољним даваоцима крви додјељује признања за: 50-75 пута даривану крв, 75-99 пута даривану крв, 100-130 пута даривану крв и за више од 130 пута даривану крв. Признања вишеструким добровољним даваоцима крви уручују се у оквиру реализације активности при обиљежавању Свјетског дана добровољних давалаца крви, на централној додјели признања у просторијама Црвеног крста Републике Српске или у локалним општинским или градским организацијама Црвеног крста у Републици Српској.

Приједлоге за додјелу признања добровољним даваоцима крви подносе организације Црвеног крста из градова и општина у којим живе добровољни даваоци крви, а период за подношење приједлога је април – јун мјесец.

FromTo

23. јун

Дан Црвеног крста Републике Српске

Црвени крст Републике Српске на овај датум обиљежава годишњицу постојања и рада кроз различите програмске активности и план, који се унапријед припрема поводом обиљежавања овог датума.

На сваких пет и десет година, 23. јун се обиљежава кроз организацију мањих или већих свечаности (академија) на којима се додјељују признања истакнутим активистима, волонтерима, члановима и радном особљу у структури Црвеног крста Републике Српске за њихов допринос раду и развоју организације у протеклом периоду.

Овај датум прилика је да се подсјетимо наше историје, настанка у најтежим времена, али и успјешног рада и пружања помоћи становништву у потреби.

FromTo

12. август

Међународни дан младих

Међународни дан младих у свијету се обиљежава 12. августа сваке године с циљем промоције важности и улоге младих у друштву, те истицања њихових права и позивања међународне заједнице на улогу младих у рјешавању и доношењу важних одлука.

Црвени крст Републике Српске обиљежавајући овај датум пажњу скреће на улогу младих у структури наше организације, посебно младих као волонтера Црвеног крста, те изражава захвалност и промовише их кроз фото/видео кампању на социјалним мрежама и у медијима, као носиоце већине активности у раду саме организације.

Свјетски дан младих сваке године обиљежавамо на занимљив начин током трајања кампова за младе Црвеног крста Републике Српске, те је тај датум јединствена прилика да наши волонтери покажу таленат, креативност и идеје на различите начине и теме које се тичу обиљежавања овог датума.

Теме Међународног дана младих оснажују иницијативе којима може да се истакне ангажовање младих на локалном, националном и глобалном нивоу, али и оснажи њихова идеја за предузимање различитих иницијатива и акција које ће бити реализоване на различитим пољима њиховог интересовања.

FromTo

30. август

Међународни дан несталих особа

Међународни дан несталих особа је датум који се обиљежава 30. августа сваке године с циљем указивања пажње на проблем несталих лица, за којима кроз структуру Црвеног крста трагају службе тражења. Организације Црвеног крста у структури ЦКРС овај датум обиљежавају промотивно-едукативним кампањама на градским трговима, дијелећи промотивни материјал Црвеног крста Републике Српске и информисањем грађана о овом и даље актуелном проблему великог броја несталих лица.

Овај датум је прилика подсјетити јавност да је свака врста информације увијек добродошла и може бити кључна у проналаску лица за којим се трага. Породице несталих особа имају право знати гдје се налазе њихови најмилији и обавеза свих нас је пружити им адекватне информације и податке, те исказати подршку како би знали да у својој потрази нису усамљени и заборављени.

FromTo

Друга субота у септембру

Свјетски дан прве помоћи

Обиљежавање Свјетског дана прве помоћи  (друге суботе у мјесецу септембру) има за циљ подизање свијести о томе како прва помоћ може спријечити повреде и спасити животе у свакодневним кризним ситуацијама, као и промоцију доступности прве помоћи. Свјетски дан прве помоћи прогласила је Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца (IFRC) 2000. године и од тада се слави сваке године.

Црвени крст Републике Српске свакодневно, реализујући бројне промотивне активности и кампање на друштвеним мрежама и у медијима, настоји да анимира што ширу друштвену заједницу, омасови чланство у локалним организацијама и охрабри што већи број људи како би стекли обуку из основа прве помоћи и радили на даљем усавршавању и учењу пружања прве помоћи. 

Поред тога, структура Црвеног крста Републике Српске обиљежавајући Свјетски дан прве помоћи у сарадњи са полицијским управама Министарства унутрашњих послова Републике Српске, реализује акције провјере кутија прве помоћи код возача у друмском саобраћају и информисања јавности о важности посједовања кутија прве помоћи у моторним возилима, као и важности пружања прве помоћи и опасностима и посљедицама непружања прве помоћи уколико се задесе на мјесту несреће.

FromTo

14-21. септембар

Недјеља борбе против туберкулозе

Недјеља борбе против туберкулозе један је од најважнијих датума које структура Црвеног крста Републике Српске обиљежава сваке године у периоду од 14. до 21. септембра, при томе реализујући бројне социо-хуманитарне, информативно-едукативне и здравствено-просвјетне активности кроз посјету пацијентима на одјељењима за плућне болести, старачким домовима, самачким домаћинствима, породицама у стању социјалне потребе, едукацијом грађанства и ученика основних и средњих школа кроз рад секција Црвеног крста и активности волонтера ООЦК/ГОЦК на терену.

Током обиљежавања Недјеље борбе против туберкулозе Црвени крст Републике Српске штампа и дистрибуише грађанске, поштанске и филателистичке маркице. ООЦК и ГОЦК на терену врше продају грађанских маркица, а новац зарађен од продаје истих користи се за куповину пакета са храном и хигијенским средствима и помоћ обољелим од туберкулозе у угроженим породицама. Циљ активности које се реализују обиљежавањем Недјеље борбе против туберкулозе јесте подизање свијести становништва о туберкулози као заразној болести, која и даље представља проблем у већем дијелу свијета, те о значају превенције и правовременог лијечења ове болести.

FromTo

15. септембар

Дан несталих и погинулих Републике Српске

Служба тражења Црвеног крста Републике Српске 15. септембра сваке године реализује активности с циљем проналаска одговора на питања о несталим особама у Републици Српској и БиХ. Црвени крст Републике Српске овај датум обиљежава промотивно-едукативном кампањом, израдом флајера и летака, те мајица са питањем: „ГДЈЕ СУ?“, те изношењем података о томе за колико особа се тренутно трага у тој години.  

Питање несталих особа представља хуманитарну обавезу цјелокупног друштва. Заједничким радом треба да пронађемо одговор на мучно и злокубно питање, које свакодневно оптерећује хиљаде породица: ГДЈЕ СУ?

Дан несталих и погинулих Републике Српске – 15. септембар, прилика је да се укаже на проблем великог броја несталих лица на подручју територије на којој дјелује Црвени крст Републике Српске, и да се позову друге организације, партнери и надлежне институције да убрзају процес проналаска несталих особа.

FromTo

1. октобар

Међународни дан старијих особа

Међународни дан старијих особа прилика је да се укаже пажња и улога лица треће животне доби у друштвеној заједници, а Црвени крст Републике Српске ту прилику користи кроз реализацију различитих едукативних и промотивних догађаја.

Контанстно настојимо да промовишемо међугенерацијску солидарност, тему која је увијек пристутна у свакодневном животу, те кроз коју желимо да старијим особама докажемо да нису сами и да увијек има неко ко брине о њима и пружа им пажњу.

Волонтери и запослено особље у општинским и градским организацијама ЦКРС обиљежавајући овај датум врше посјету старачким и самачким домаћинствима у стању потребе, удружењима и клубовима пензионера, те проводе вријеме са њима дружећи се и разговарајући о њиховим тренутним животним ситуацијама.

FromTo

Прва недјеља у октобру

Недјеља дјетета

Црвени крст Републике Српске Недјељу дјетета обиљежава сваке године у првој недјељи мјесеца октобра, а у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите, Министарством породице, омладине и спорта Републике Српске и Министарством просвјете и културе Републике Српске.

Ради се о значајној манифестацији, гдје велики број активности посвећујемо најмлађим члановима нашег друштва и кроз чије обиљежавање настојимо да промовишемо дјечија права.

Задатак волонтера и запосленог особља ООЦК и ГОЦК у структури Црвеног крста Републике Српске током трајања Недјеље дјетета јесте промоција дјечијих права, промоција Црвеног крста и здравог начина одрастања. Поред дружења са најмлађим у предшколским и школским установама, волонтери Црвеног крста врше посјету вишечланим и породицама у стању социјалне потребе, социо-хуманитарне активности и информативно-едукативне кампање грађанима о значају обиљежавања овог датума.

FromTo

13. октобар

Међународни дан смањења ризика од катастрофа

Међународни дан смањења ризика од катастрофа, 13. октобар посвећен је борби за смањење ризика од природних катастрофа, јачању свијести код становништва о ризицима од катастрофа и очувању животне средине. Јачањем свијести о узроцима и посљедицама природних и других несрећа смањује се ризик од њиховог настанка и појаве већих посљедица за људе, материјална добра и важне природне ресурсе.

Црвени крст Републике Српске кроз програм припрема и одговор на катастрофе реализује активности с циљем превентивног дјеловања и предузимања неопходних корака како би ублажио посљедице изазване природним или другим несрећама, пружио адекватну хуманитарну и материјално-техничку помоћ и подршку становницима у стању потребе.

FromTo

Новембар

Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних несрећа

У партнерству са Агенцијом за безбиједност саобраћаја у Републици Српској, Министарством унутрашњих послова Републике Српске, Ауто-мото савезом Републике Српске и осталим партнерима, Црвени крст Републике Српске сваке године у новембру обиљежава Дан сјећања на настрадале у саобраћајним несрећама.

Циљ обиљежавања овог датума је указивање пажње јавности на велики проблем и посљедице саобраћајних несрећа на путевима у Републици Српској, којих је, нажалост, све више, те потенцијалног ризика за све учеснике у саобраћају који прераста у један облик епидемије.

Промотивно-едукативним кампањама на друштвеним мрежама и у информативним медијима настојимо да укажемо на важност, како само обиљежавања овог датума, тако на важност поштовања прописа у саобраћају. Неријетко се у склопу активности Црвеног крста Републике Српске посредством ООЦК и ГОЦК организују показне вјежбе пружања прве помоћи уз реалистички приказ повреда, стања и обољења у случају саобраћајне несреће и спашавања повријеђених из возила, која су „учествовала у саобраћајним незгодама“.

FromTo

1. децембар

Свјетски дан борбе против HIV/AIDS

Циљ oбиљежавања овог датума је подизање свијести људи у заједници о HIV инфекцији, укључујући помоћ и разумијевање за обољеле од AIDS-a, као и чланова њихових породица, те потребу развијања образовних и превентивних иницијатива. Обиљежавање овог датума је прилика да се људи широм свијета уједине у борби против HIV-a, да покажу подршку према људима који живе са HIV/AIDS-ом и сјете се умрлих. Стигма и дискриминација су још увијек реалност за особе који живе са овим вирусом.

Црвени крст Републике Српске посредством структуре, ангажујући волонтере и радно особље, реализује активности информативно-едукативног карактера и здравственог просвјећивања у сарадњи са здравственим и образовним установама кроз едукацију средњошколаца о овом проблему.

Представници ООЦК и ГОЦК учествују и организују јавне трибине и презентације из области репродуктивног здравља, те предавања у образовним установама и омладинским клубовима. Све активности се усмјеравају на едукацију путем средстава информисања, друштвених мрежа и информативно-едукативног и промотивног материјала.  Пресавијену црвену трачицу, која је симбол борбе против AIDS-a, носе волонтери, активисти и запослено особље у структури ЦКРС с циљем подизања свијести јавности о важности обиљежавања овог датума и превентивног дјеловања с циљем спречавања ширења обољења.

FromTo

5. децембар

Међународни дан волонтера

Међународни дан волонтера један је од најзначајних датума који се обиљежава широм структуре Црвеног крста Републике Српске. Обиљежавајући овај датум користимо прилику да изразимо огромну захвалност свим нашим волонтерима, који су дали огроман допринос реализацији бројних активности и задатака који су се нашли пред нашом организацијом свих ових година.

Волонтери представљају најважнију карику и темељ на којем почива организација Црвеног крста у Републици Српској, и као такви, небројено пута су помогли рад организација Црвеног крста, у било које доба дана и ноћи, у свим приликама и неприликама, понекад жртвујући сопствене животе и користећи слободно вријеме, одазивали се позиву Црвеног крста, пружали помоћ повријеђеним, незбринутим, расељеним, угроженим, болесним, усамљеним и свим другим лицима која су требала помоћ Црвеног крста.

Од оснивања организације Црвеног крста Републике Српске 23. јуна 1992. године до данас, волонтери су били увијек саставни дио и неодвојиви дио наше организације, и без њих и њихове подршке, Црвени крст Републике Српске не би био оно што данас јесте, највећа волонтерска организација у Републици Српској и највећа породица хуманости.

Црвени крст Републике Српске обиљежавајући 5. децембар – Међународни дан волонтера посредством структуре 64 ООЦК и ГОЦК врши промотивно-едукативну кампању и промоцију волонтерских прича и порука. Сваке године, ЦКРС на приједлог ООЦК и ГОЦК додјељује захвалнице Црвеног крста Републике Српске за пружену помоћ, изражену племенитост, хуманост, доброту и љубав према човјеку.

FromTo

8-15. децембар

Недјеља упозоравања на опасност од мина

Црвени крст Републике Српске у периоду од 8. до 15. децембра сваке године реализује активности на обиљежавању Недјеље упозоравања на опасност од мина. Овај датум представља прилику да, поред Међународног дана борбе против мина, укажемо пажњу на још увијек присутан проблем великог број минских поља широм Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Упозоравање на опасност од мина је једна од компонентни противминског дјеловања са основним циљем да кроз едукацију волонтера и запосленог особља у структури ЦКРС, те информисања јавности или директним контактом са ризичним циљним групама, подижемо свијест о опасности од мина, умањимо могућности настанка нових несрећа у додиру са заосталим минама у неистраженим и неозначеним минским пољима, те укажемо на постојање дугогодишње опасности од мина и експлозивних средстава заосталих из протеклог грађанског рата.

Поред ових информативно-едукативних активности и кампања, које реализују организације у структури, Црвени крст Републике Српске у знаку Недјеље упозоравања на опасност од мина реализује Републичко квиз такмичење „Мисли мине“, на којем учествује девет екипа, побједника регионалних такмичења из упозоравања на опасност од мина у Републици Српској.

FromTo

15-21. децембар

Недјеља солидарности

Завршна активност у Календару традиционалних активности Црвеног крста Републике Српске током једне календарске године је Недјеља солидарности. Датум се обиљежава кроз реализацију бројних активности и исказивања солидарности према свима, кроз све аспекте у друштвеној заједници.

Током читавог мјесеца децембра волонтери и запослено особље ООЦК и ГОЦК на терену прикупљају артикле за новогодишње пакетиће за најмлађе суграђане, те уз подршку бројних донатора прикупљају хуманитарне пакете помоћи становништву у стању потребе, које се дијеле током Недјеље солидарности и касније, у сусрет новогодишњим празницима.

Црвени крст Републике Српске реализује бројне активности дистрибуције хуманитарне помоћи, посјету старачким домовима, здравственим установама, домовима за дјецу без родитељског старања, за дјецу ометену у развоју, удружењима и предшколским установама, те настоји да ублажи тренутну животну ситуацију у којој живе многе породице у стању потребе.

Велику подршку социо-хуманитарним активностима Црвеног крста Републике Српске пружају републичке институције, организације, јавни и приватни сектор, установе и компаније, које помоћ дистрибуишу ка локалним организацијама Црвеног крста, а у циљу помоћи угроженим становницима.