Мисија

Црвени крст не постоји без људи добре воље спремних да оплемене и хуманизују свијет, зато је велики задатак и велика нада Црвеног крста Републике Српске едукација младих, ширење мреже волонтера који ће знати да препознају потребу и помоћ и начин да се она пружи кроз сваку активност ове организације, од мјесних заједница, преко општина и градова, регија и самог сједишта Црвеног крста Републике Српске.

У томе подразумијевамо и очекујемо још већу и бољу подршку највиших институција власти Републике Српске, као и других организација и медија, који указују на значај и живо дјеловање у циљу очувања живота становника Републике Српске. Невоље долазе саме, често ненајављене, али становништво Републике Српске мора да зна да се мисија Црвеног крста Републике Српске, заснива на доброј вољи и организованости, која је увијек  присутна.

Рад Црвеног крста Републике Српске се базира на општим и основним принципима Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумјесеца:

ХУМАНОСТ

Међународни Покрет Црвеног крста и Црвеног полумјесеца настоји у свим приликама спријечити и ублажити људску патњу. Сврха Покрета је заштита живота и здравља те осигурање поштовања човјека. Покрет унапређује узајамно разумијевање, пријатељство, сарадњу и трајни мир међу свим народима.


НЕПРИСТРАСНОСТ

Покрет не прави разлику с обзиром на националну, расну, вјерску, класну или политичку припадност појединаца, већ настоји ублажити њихову патњу. Вођен је само њиховим потребама дајући предност најхитнијим случајевима несреће.


НЕУТРАЛНОСТ

Kако би сачувао повјерење свих, Покрет се не опредјељује у непријатељствима нити се икада упушта у политичке, расне, вјерске или идеолошке расправе.


НЕЗАВИСНОСТ

Покрет је независан. Национална друштва, иако су помоћна тијела хуманитарних служби својих влада и подвргнута законима својих земаља, морају сачувати своју аутономију како би у свако доба могла дјеловати у складу с принципима Покрета.


ДОБРОВОЉНОСТ

Покрет је добровољан, постоји ради пружања помоћи и не покреће га жеља за добитком.


ЈЕДИНСТВО

У свакој земљи може постојати само једно друштво Црвеног крста или Црвеног полумјесеца. Оно мора бити доступно свима и проводити свој хуманитарни рад на цијелој територији.


УНИВЕРЗАЛНОСТ

Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, у којем сва друштва имају једнак статус и дијеле једнака права и дужности да се међусобно помажу, је универзалан.