Историјат

О нама

Црвени крст Републике Српске је хуманитарна, независна, непрофитна и добровољна организација основана за територију Републике Српске. Основан је 23. јуна 1992. године на оснивачкој Скупштини у Палама. Сједиште Црвеног крста Републике Српске налази се у Улици Добровољних давалаца крви 10, 71.420 Пале, Република Српска, БиХ. 

Црвени крст Републике Српске је признат Законом о положају и овлашћењима Црвеног крста Републике Српске (Службени гласник Републике Српске број 18/94 и 110/03) и Законом о Друштву Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине. Црвени крст Републике Српске   у складу са Женевским конвенцијама о заштити жртава од рата од 12.августа 1949. године дјелује као једина организација Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине на територији Републике Српске и конститутивни је дио Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине.


Историјски развој

Рат у Босни и Херцеговини у потпуности је зауставио свакодневни друштвени живот онемогућавајући бројне активности. Дотадашња структура организованости Црвеног крста Босне и Херцеговине постала је потпуно парализована и онемогућена да своје активности реализује на читавој територији. Цијенећи огромне хуманитарне потребе које су сваким даном расле, професионалци и волонтери поднијели су иницијативу за формирањем Црвеног крста Републике Српске, који ће својом организованошћу гарантовати хуманитарни одговор на цијелој територији Републике Српске.

Оснивањем Црвеног крста Републике Српске тадашњи професионалци и волонтери Црвеног крста показали су спремност и одлучност да се упусте у коштац са тешким недаћама и проблемима који су се нашли пред народом у то вријеме. То су биле активности које су се спроводиле надљудским организационим напорима како би се пружила помоћ становништву у специфичним, ратом креаираним потребама. Сусрести се са погледом човјека из избјегличке колоне, дати му поред хране и наду да ће преживјети, бити сигуран и да неће остати сам, био је „ход босим стопалима по жару“, како професионалаца, тако и волонтера. На мјесту гдје других није било и гдје није било изгледа да ће их и бити, активисти Црвеног крста Републике Српске били су ту. Пружили су помоћ, организовали рад Службе тражења, збринули унесрећене и што је најважније, оправдали своју мисију и улогу.

Важно је истаћи да организацију Црвеног крста Републике Српске на највишем степену оправдавамо примјењујући принципе хуманости, непристрасности, неутралности, независности, добровољности, јединства и универзалности. Сви ови принципи сливени су у језгро добре воље, да се у било ком облику пружи помоћ становништву у стању потребе.

Нико никад није постао сиромашнији давањем, тако да су искуства Црвеног крста Републике Српске кроз досадашњу историју постала само богатство за даљи развој и дјеловање ове организације у изазовима који долазе.


Црвени крст Републике Српске данас

Данас, након више од 30 година постојања наше организације, активности у данима мира су другачије, али не и суженије. Оне су измијењених облика, али и даље вођени начелом приправности, благовремености и спремности на дјеловање у свакој недаћи, од великих природних катастрофа, али и помоћи усамљеном, незбринутом, болесном и отуђеном човјеку, који је након пандемије која је задесила свијет, постао још усамљенији са специфичним потребама за помоћ.

У циљу заштите живота и здравља становништва, Црвени крст Републике Српске своје програмске активности реализује посредством девет координационих одбора и 64 општинске и градске организације Црвеног крста Републике Српске. Црвени крст Републике Српске дио је структуре Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговини и тиме и Међународног покрета друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца.