Свјетски дан прве помоћи под мотом: “Прва помоћ и спорт”

Црвени крст Републике Српске Свјетски дан прве помоћи обиљежио је 14. септембра под слоганом: “Прва помоћ и спорт”, који је промовисала Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца са акцентом на значајан допринос и учешће волонтера Црвеног крста у организацији Љетних Олимпијских игара 2024. године у Француској.

Управо примјер ангажованости волонтера и чланова екипе прве помоћи кроз пружање прве помоћи спортистима, посјетиоцима и туристима који су боравали у Француској током одржавања љетне олимпијаде, дали су посебан значај на важност ове хумане вјештине.

Црвени крст Републике Српске у својој структури посредством 64 општинске и градске организације реализовао је активности промоције прве помоћи кроз спорт и спортске активности учешћем младих у различитим спортским манифестацијама и догађајима, реализацијом показних вјежби и едукативним предавањима из области основа пружања прве помоћи, учења прве помоћи, те контроле сетова прве помоћи у моторним возилима друмског саобраћаја.

Ове активности су традиционалне у нашој организацији и спроводе су уз максимално учешће волонтера и активиста на свим нивоима организованости структуре Црвеног крста Републике Српске.

Подсјећамо да Црвени крст Републике Српске кроз програм здравствене дјелатности и сегмент прва помоћи обухвата: обуку возача, грађана и волонтера Црвеног крста у пружању прве помоћи; организовање такмичења на свим нивоима организованости и показних вјежби; ангажовање екипа прве помоћи у обезбјеђењу јавних скупова, спортских манифестација и других окупљања; обиљежавање Свјетског дана прве помоћи и Дана сјећања на жртве саобраћајних несрећа; промоцију прве помоћи и превентивних мјера за спречавање несреће и повређивања; обуку предавања и инструктора Црвеног крста у првој помоћи; израду литературе из прве помоћи – приручника, упутстава и водича за пружање прве помоћи. 

Црвени крст Републике Српске је успотавио сарадњу са свим релевантним институцијама и организацијама кроз програм прве помоћи.

Подијели овај чланак