Највеће задовољство ми је што је моја крв спасила нечији живот

Истакнути хуманиста, добротвор и један од најстаријих активних волонтера у структури Црвеног крста Републике Српске, предсједник Општинске организације Црвеног крста Билећа и члан Републичког одбора ЦКРС Драгољуб Драго Шаренац рекордер је у даривању крви, са 158 уписаних доза крви. 

У разговору за лист „Хуманост“ Црвеног крста Републике Српске Драго нам открива како је и када постао добровољни давалац крви и шта за њега значи даривати крв.

„Крв сам први пут даривао док сам радио у комбинату „Билећанка“, гдје је у том моменту било потребно даривати крв за једну особу. Од 400 запослених једино сам се ја јавио да дарујем крв и од тада је све кренуло. Касније ме је вукла жеља и потреба да даривањем крви помажем другим људима, након чега сам се и активирао кроз организацију Црвеног крста“, истиче Шаренац који је и предсједник Актива ДДК ООЦК Билећа. 

За своје хумане подвиге и активно добровољно давалаштво крви, предсједник Републике Српске одликовао је Драга Шаренца Медаљом залуга за народ, а међу бројним призна њима свакако су и признања Црвеног крста Републике Српске и Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца. 

„Добио сам много признања током мог активног рада и волонтеризма у Црвеном крсту, међутим, највећа награда за мене је то што сам успио некоме спасити живот дајући своју крв. Чињеница да овим градом или неким другим широм земље ходају особе са мојом крвљу је за мене највећа побједа и успјех“, каже Шаренац. 

Према његовим ријечима, док је радио као возач санитета у Дому здравља у Билећи, више пута се нашао у ситуацији да довезе пацијента у Требиње или Фочу, те да му је потребна крв. 

„Нисам ни размишљао, много пута у таквим ситуацијама давао сам крв на чему су људи били неизмјерно захвални. Велико је за мене када човјек помогне човјеку. Гријех би било не покушати помоћи човјеку којем је живот угрожен“, истиче Шаренац. 

Као предсједник Актива ДДК ООЦК Билећа, Драго Шаренац каже да он данас броји близу 400 активних добровољних давалаца. 

„Годишње организујемо три акције добровољног давања крви и имамо одличну сарадњу са организацијама Црвеног крста и активима ДДК из Црне Горе и Србије, као и из Републике Српске. Радује ме чињеница што се сваке године повећава број давалаца и што је међу њима велики број младих давалаца“, наводи Шаренац. 

За крај разговора, он је поручио да је важно радити на омасовљавању чланства и у остатку Републике Српске, како по питању активности и волонтеризма у организацијама Црвеног крста, тако и по питању анимирања младих да се прикључе породици највећих хуманиста – добровољних давалаца крви.

Подијели овај чланак