14 juni, Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Struktura Crvenog krsta Republike Srpske, svim dobrovolјnim davaocima krvi, upućuje čestitke povodom 14. juna, Svjetskog dana dobrovolјnih davalaca krvi!

Svjetski dan dobrovolјnih davalaca krvi obilјežava se 14. juna sa cilјem skretanja pažnje društvu na značaj i potrebe za sigurnom krvi i krvnim derivatima. Ovaj datum ustanovila je Svjetska zdravstvena organizacija u saradnji sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Međunarodnim udruženjem transfuziologa i Međunarodnom asocijacijom udruženja dobrovoLjnih davalaca krvi.

Ove godine, kampanja Svjetske zdravstvene organizacije obilјežava se pod motom: BUDITE TU ZA NEKOGA DRUGOG! DAJTE KRV. PRODUŽITE ŽIVOT!

Ovaj dan je prilika da se ukaže na važnost dobrovolјnog darivanja krvi ali i prilika da se izrazi zahvalnost svim dobrovolјnim davaocima krvi u svijetu, koji su dragocjenu tečnost darovali nebrojeno puta.

Crveni krst Republike Srpske, po pitanju davalaštva krvi, kontinuirano:

  • Radi na promociji dobrovolјnog, anonimnog i neplaćenog darivanja krvi;
  • Kreira širu javnu svijest o potrebi za redovnim darivanjem krvi, upravo zbog kratkog vijeka trajanja  krvi i krvnih komponenti;
  • Radi na podsticanju sadašnjih i potencijalnih davaoca krvi da redovno daruju krv;
  • Vodi brigu o zdravlјu i zdravstvenoj zaštiti davaoca;
  • Radi na kampanji Svjetske zdravstvene organizacije da se do 2020. godine, sve zalihe krvi obezbijede od dobrovolјnih, neplaćenih davalaca krvi.
  • Pored animiranja stanovništva, radi i na organizovanju akcija dobrovolјnog darivanja krvi (od 1-5 akcija godišnje).

Prema podacima opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta, Crveni krst Republike Srpske ima 23.976 registrovanih dobrovolјnih davalaca krvi.

Zahvalnost za darovanu dragocjenu tečnost, Crveni krst Republike Srpske iskazuje kroz uručenje zahvalnica svim dobrovolјnim davaocima krvi na prigodnim manifestacijama i druženjima, koja se organizuju na opštinskom, gradskom i republičkom nivou.

Svjetski dan dobrovolјnih davalaca krvi obilјežava se na dan kada je rođen biohemičar i lјekar Karl Landštajner, pronalazač krvnih grupa, koji je razvio moderan sistem klasifikacije krvnih grupa i njihove identifikacije pomoću rezus faktora.