Nedjelja Crvenog krsta

 

Obilježavanje Nedjelje Crvenog krsta započelo je 8. maja, na Svjetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i traje do 15. maja. Ovaj najznačajniji datum za organizaciju Crvenog krsta obilježava se širom svijeta u čast rođenja Anrija Dinana, osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. U skladu sa smjernicama Međunarodnog pokreta, ove godine se Nedjelja obilježava pod sloganom „Svuda za svakoga“ , a u Republici Srpskoj je težište stavljeno na omasovljenje članstva i započeta je kampanja pod nazivom „Mi smo članovi Crvenog krsta, a vi?“. Promoter kampanje je Mladen Krstajić, fudbaler i bivši reprezentativac Srbije, koji je u nedjelju 8. maja na banjalučkom Trgu Krajina u druženju sa mladima Crvenog krsta, pozvao na masovno učlanjenje u organizaciju. Poziv je upućen svima a posebno mladima koji su i najbrojniji članovi i volonteri ove organizacije i bez kojih bi njeno djelovanje bilo nezamislivo.

Povodom Nedjelje, predstavnici Crvenog krsta su u svim gradovima na Svjetski dan Crvenog krsta posjetili porodilišta i bebama rođenim baš na ovaj dan uručili poklone i zaželjeli dobrodošlicu u porodicu humanista.

Delegacija Crvenog krsta na čelu sa generalnim sekretarom Đokom Mihajlovićem, posjetila je danas Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pod čijim okriljem ova organizacija djeluje. Delegaciju je primio ministar Bogdanić, koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom i zalaganjem Crvenog krsta Republike Srpske i pozdravio kampanju omasovljenja članstva koja se provodi u ovoj godini. Predstavnici Crvenog krsta informisali su Ministra o aktivnostima u prošloj godini i aktivnostima povodom Nedjelje Crvenog krsta.

Povodom obilježavanja Nedjelje Crvenog krsta, delegacija Crvenog krsta RS posjetila je juče i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske gdje ih je primio ministar Dane Malešević. Generalni sekretar Đoko Mihajlović i promoter članstva u Crvenom krstu fudbaler Mladen Krstajić upoznali su ministra Maleševića sa kampanjom masovnog učlanjenja i istakli značaj dosadašnje odlične saradnje i važnsot uključivanja učenika u aktivnosti Crvenog krsta. Tokom razgovora je ukazano na važnost aktivnosti koje provodi Crveni krst u Republici Srpskoj, posebno na veoma uspješnu saradnju uspostavljenu sa školama u Republici Srpskoj.

„Učenici na taj način stiču nova znanja i humane navike, koje će im sigurno biti od koristi i učiniti ih boljim ljudima“, rekao je ministar Malešević.

 

Generalni sekretar CKRS Đoko Mihajlović je ovom prilikom ministru Maleševiću uručio visoko priznanje – Medalju Crvenog krsta za dugogodišnji doprinos Ministarstva prosvjete i kulture razvoju i unapređenju organizacije Crvenog krsta u Republici Srpskoj.

 

Generalni sekretar Đoko Mihajlović je sa predstavnicima Crvenog krsta Banjaluka posjetio Porođajno odjeljenje Kliničkog centra Banjaluka gdje su uručili bebi pakete bebama rođenim na Svjetski dan Crvenog krsta.