Održana XIX tematska konferencija Crvenog krsta Republike Srpske

U skladu sa Programom rada i Operativnim planom aktivnosti Crvenog krsta Republike Srpske za 2018. godinu u periodu od 28. do 30.03.2018. u Etno selu “Stanišići“ kod Bijeljine održano je XIX radno savjetovanje sekretara opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta Republike Srpske - Tematska konferencija.

Konferenciju je otvorio Ljubomir Čordašević, potpredsjednik Crvenog krsta Republike Srpske, a prisutnima se obratio i Đoko Mihajlović, generalni sekretar CKRS istakavši važnost tema pomenute Konferencije:

- Procedure u provođenju izbornih aktivnosti na nivou cjelokupne organizovanosti Crvenog krsta Republike Srpske;

- Javna rasprava o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Republike Srpske.

Ispred CK Srbije Konferenciji su, kao gosti, prisustvovali Vesna Milenović, generalni sekretar CK Srbije i Momčilo Bjelivuk, istakavši značaj uspješne dugogodišnje saradnje CK Srbije i CKRS.

Tokom trajanja Konferencije akcenat je stavljen i na dogovor oko realizacije programskih aktivnosti u drugom kvartalu kao i ostala pitanja bitna za rad i funkcionisanje OOCK i GOCK.

Tematsku konferenciju je vodila Snježana Kovač, koordinator za razvoj, organizaciju, kadrove, pravne i programske djelatnosti CKRS upoznavši prisutne sa programom rada Konferencije i planiranim aktivnostima, te podsjetila na značaj Etičkog kodeksa koji potpisuju svi zaposleni i volonteri Crvenog krsta.

Generalni sekretar CKRS govorio je o mjestu i ulozi sekretara OOCK/GOCK, a temu „Procedure u provođenju izbornih aktivnosti na nivou cjelokupne organizovanosti CKRS“ predstavio je Mlađen Petković, predsjednik Komisije za razvoj, organizaciju, kadrove i priznanja CKRS.

Sa prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Republike Srpske koji je sačinila Radna grupa, učesnike Konferencije upoznao je predsjednik iste Brano Dursun.

U raspravi na pomenutu temu učestvovali su sekretari OOCK/GOCK, a svoja iskustva podijelila je i Vesna Milenović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, istakavši način vrednovanja rezultata rada OOCK/GOCK u Crvenom krstu Srbije.  

Po završetku XIX tematske konferencije Crvenog krsta Republike Srpske doneseni su i određeni zaključci.