Crveni krst/križ upozorava migrante na opasnost od mina u BiH

Dok zemlјe Zapadne Evrope pooštravaju svoje granice i politike, sve veći broj migranata pokušava da dođe do svojih želјenih destinacija kroz Bosnu i Hercegovinu. U periodu od januara do septembra, broj registrovanih ilegalnih prelaza građana iz zemalјa poput Sirije, Avganistana, Libije, Pakistana i Alžira, se više nego utrostručio. Pored toga, ovaj trend nastavlјa da raste i tokom zime uprkos lošim vremenskim uslovima.

Prema informacijama iz Crvenog krsta Trebinje, tokom proteklih sedmica vlasti na području Trebinja otkrile su više od 60 lјudi, a ukupan broj neprijavlјenih slučajeva širom zemlјe je i dalјe nepoznat. Da bi izbjegli registraciju od strane lokalnih i državnih vlasti, većina lјudi pokušava da pređe preko BiH koristeći manje pristupačne puteve i pravce. Međutim, mnogi nisu svjesni da ovi putevi mogu biti zagađeni sa nekom od 80.000 mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava koja su preostala iz rata.

Društvo Crvenog krsta/križa BiH nastoji da ih upozori na postojeću minsku opasnost. Uz podršku MKCK-a, i u bliskoj saradnji sa Centrom za uklanjanje mina u BiH napravlјen je jednostavan letak na engleskom i arapskom jeziku sa najbitnijim informacijama o ovoj pretnji. Letak takođe sadrži mapu područja zagađenih minama na jugoistoku zemlјe i dijeliće se i u Crnoj Gori kako bi se podigla svijest među ugroženim osobama prije nego što uđu u Bosnu i Hercegovinu.