Pokazna vježba "Jahorina 2017"

U organizaciji Olimpijskog centra Jahorina dana 13.12.2017. godine na platou Polјice održana je pokazna vježba „Jahorina 2017“. Cilј vježbe je provjera osposoblјenosti  svih struktura zaštite i spasavanja, njihova međusobna koordinacija i saradnja kao i korištenje raspoloživih sredstava za rad u slučaju prirodne ili druge nesreće ili katastrofe.
U vježbi su učestvovali pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo – JZP Pale, Gorska služba spasavanja Jahorina, OC „Jahorina“,  Crveni krst Republike Srpske, Republička uprava civilne zaštite RS, Teritorijalna vatrogasna jedinica Pale i Dom zdravlјa Pale.

Scenario vježbe je požar na polaznoj stanici šestosjeda Polјice, nakon čega dolazi do nestanka električne energije i prestanka rada šestosjeda. Izvršena je evakuacija skijaša sa vertikalnog transporta, uspješno okončana potraga za nestalim skijašem u šumi te adekvatno medicinski zbrinuti svih povrijeđeni.

Crveni krst Republike Srpske je sa ekipom prve pomoći a u koordinaciji sa Domom zdravlјa Pale, pružio prvu pomoć za četiri lica, dva sa promrzlinama i dva lica sa opekotinama zadobijenim u požaru na polaznoj stanici šestosjeda (lakše povrijeđeni) dok je ekipa hitne medicinske pomoći Doma zdravlјa Pale zbrinula teže povrijeđene osobe.

Vježbu pod nazivom "Јahorina 2017" je organizovao Olimpijski centar "Јahorina", a u njoj su učestvovali pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Olimpijskog centra, Gorske službe spasavanja "Јahorina", Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Vatrogasne brigade Pale i Doma zdravlja Pale.

Direktor Olimpijskog centra "Јahorina" Dejan Ljevnaić rekao je novinarima da ovom vježbom evakuacije žele da poruče skijašima i posjetiocima Јahorine da se, osim dobrog skijanja i zabave, na ovoj planini mogu osjećati bezbjedno. "Naš cilj je prevencija. Trudićemo se da se svaki posjetilac koji dođe na planinu osjeća bezbjedno", naveo je Ljevnaić.

On je istakao da je cilj da budu uvezani svi subjekti sistema bezbjednosti koji su danas pokazali da odlično funkcionišu, kako bi u slučaju vanrednih situacija mogliu spješno da djeluju.

"U slučaju vanredne situacije veoma je važno da je svaki subjekat informisan i da svako radi svoj posao. Tu, prije svega, mislim na zaposlene u Olimpijskom centru `Јahorina` koji su dužni da informišu sve subjekte, od Civilne zaštite do MUP-a, medicinskog osoblja Doma zdravlja Pale ili Bolnice u Kasindolu", naglasio je Ljevnaić.