"ZNANJEM SUZBIJMO TUBERKULOZU"!

U sjedištu Crvenog krsta Republike Srpske na Palama danas je održana pres konferencija kako bi se javnost upoznala sa tradicionalnim obilježavanjem Nedjelje borbe protiv tuberkuloze u periodu od 14. do 21. septembra.

Konferenciji su prisustvovali generalni sekretar CKRS  Đoko Mihajlović, direktor JZU Bolnice Kasindo u I. Sarajevu dr Goran Todorović i  koordinator za zdravstvo u CKRS Ljiljana Gluhović.  Saopštene su  aktivnosti koje Crveni krst RS tokom Nedjelje sprovodi sa ciljem da se poveća svijest javnog mnijenja o tuberkulozi, značaju prevencije i pravovremenog liječenja.

Crveni krst ove godine Nedjelju borbe protiv tuberkuloze  obilježava pod motom „Znanjem suzbijamo tuberkulozu“. Aktivnosti koje će se provoditi kroz strukturu CKRS su: zdravstvene, socijalno-humanitarne i informativno-edukativne i propagadne aktivnosti.

-Zdravstvene aktivnosti

Pregledi stanovništva, aktivnosti dobrovoljnog davanja krvi, u nekim sredinama će se u saradnji sa komunalnim službama organizovati kontrole vode za piće; akcije čišćenja školskih dvorišta, uređenje gradskih parkova i drugih javnih površina, kolektivnih centara, škola itd.

-Socijalno-humanitarne aktivnosti

Aktivisti i volonteri Crvenog krsta će posjetiti oboljele od tuberkuloze u njihovim domovima (posebno one slabijeg imovinskog stanja) i one na bolničkom liječenju.

-Informativno-edukativne i propagandne aktivnosti

Podjela informativno-edukativnog materijala u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima; organizovanje javnih tribina o tuberkulozi u saradnji sa stručnjacima na ovom polju; organizovanje zdravstvenih predavanja o ovoj zaraznoj bolesti; organizovanje konferencia za štampu povodom najave Nedjelje borbe protiv tuberkuloze.

Od 14. do 21. septembra u poštanskom prometu Republike Srpske u prodaji je doplatna poštanska marka, kao i markice za građanstvo koje će mladi volonteri prodavati u toku Nedjelje u školama kao i na javnim mjestima. Prihod od prodaje markica će se koristiti za zdravstveno humanitarne programe kao što su prevencija ili pomoć oboljelima.