SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI

Svjetski dan prve pomoći se tradicionalno obilјežava svake druge subote u mjesecu septembru. Ove godine je Svjetski dan prve pomoći obilјežen  10. septembra pod sloganom „Prva pomoć za sve“.

Na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, društva Crvenog krsta širom svijeta organizuju  niz aktivnosti kojima je cilј privući pažnju javnosti i ukazati na važnost pravilnog načina pružene prve pomoći.

Kao vodeća organizacija na području obuke iz prve pomoći, Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca  predlaže nekoliko klјučnih poruka koje bi trebale biti dio nastavnog plana iz prve pomoći u cijelom svijetu:
- Poduzmite sigurnosne mjere, pozovite pomoć
- Provjerite životne funkcije osobe (započnite sa primarnim pregledom,
  provjeravajte promjene stanja)
- Pružite pomoć osobi bez svijesti
- Pružite pomoć osobi koja ima problema sa disanjem
- Pružite pomoć osobi koja ima problema sa cirkulacijom
- Zaustavite jako krvarenje
- Zbrinite opekotine i rane.

Gradske i opštinske organizacije Crvenog krsta Republike Srpske kroz razne aktivnosti obilјežile su  Svjetski dan prve pomoći.
Volonteri Crvenog krsta Prijedor su  zajedno sa policijskim službenicima u gradu  Prijedor na više lokacija vršili zaustavlјanje vozila i provjeru sadržaja kutije prve pomoći,  kao obavezne opreme po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini. 

Cilј ove akcije je preventivno ukazivanje vozačima na značaj kompletnog sadržaja kutije prve pomoći, koja u slučaju saobraćajne nezgode može uticati na smanjenje ili isklјučenje poslјedica povreda. Policijski službenici koji su dali svoj doprinos u ovoj akciji, još jednom su pokazali dobru saradnju sa organizacijama na području grada Prijedor, poput Crvenog krsta.

Članovi Crvenog krsta Trebinje su izveli pokaznu vježbu na kojoj su građane upoznali sa načinom pružanja prva pomoći u vremenu dok ne stigne stručno medicinsko osoblјe.

Bilјana Anđelić iz gradske organizacije Crvenog krsta kaže da je cilј vježbe bio podizanje savjesti građana o značaju prve pomoći, kako bi se oni motivisali za sticanje znanja iz ove oblasti koja je od velike koristi za svakodnevne životne situacije. Ona je istakla da su pokazane tri vježbe: pomoć kod opekotina, gušenje hranom i amputacija šake.

Prva pomoć je jedna od najznačajnijih aktivnosti koje sprovodi Crveni krst, a koja se zasniva na edukaciji stanovništva u sticanju vještina za pružanje prve pomoći i samopomoći u slučaju nesreća. Posebno je istakla da je zadovolјna angažmanom mladih trebinjskih volontera koji su uvijek tu da pomognu, kada je to potrebno.