25. GODINA POSTOJANJA I RADA CRVENOG KRSTA RS

Na dan osnivanja Crvenog krsta Republike Srpske pod sloganom “ 25. godina u službi humanosti “, 23. juna 2017. godine,  u hotelu  “Ras“  u  Etno selu “Stanišići“  u  Bijelјini,  održana je svečanost povodom  obilјežavanja  25. godina postojanja i rada Crvenog krsta Republike Srpske.

Ovoj svečanosti pored predstavnika Crvenog krsta Republike Srpske, prisustvovali su i gosti: Milojko Grujičić- savjetnik Ministra zdravlјa i socijalne zaštite RS, delegacija  Crvenog krsta Srbije u sastavu dr Milutin Mihajlović- podpredsjednik CK Srbije, Vesna Milenović- generalni sekretar, Ljubomir Miladinović- rukovodilac Službe za međunarodnu saradnju i Dragoslav Karić- saradnik u oblasti organizacije i rada, delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta- kancelarija Sarajevo u sastavu Želјko Filipović- šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za Bosnu i Hercegovinu i Zorica Lučić- rukovodilac odjela za saradnju, Branko Leko- generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, Zora Vuković- predstavnik Civilne Zaštite Republike Srpske, Vlado Ostojić- načelnik opštine Han Pijesak i  predstavnik grada Trebinja.

Svečano obilјežavanje započelo je himnom Republike Srpske  i svečanom pjesmom u izvođenju članova hora “Srbadija“ iz Bijelјine. Nakon muzičkog dijela  programa prisutnima se obratila Svetlana Marković- voditelј programa,  uvodnim riječima o ulozi i značaju CKRS.

Potom se skupu obratio generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović koji je  u svoje i u ime Predsjednika CKRS Jova Grujičića pozdravio sve prisutne i zahvalio im se što su odvojili svoje vrijeme da prisustvuju ovom jubileju. Generalni sekretar je istakao da je u prethodnih 25. godina organizacija CKRS prošla različite faze ali da smo danas prije svega okrenuti mirnodopskim aktivnostima i programima koji imaju takav karakter.

Prigodnim izlaganjem o radu i realizaciji programskih aktivnosti   Crvenog krsta Republike Srpske u prethodnih 25. godina, prisutnim se obratio i podpredsjednik CKRS Ljubomir Čordašević. On je istakao da  prethodnih 25. godina nije bilo nimalo lako. U tim prvim danima koji su za CKRS  bili najteži pritekli su u pomoć tadašnji Crveni krst Jugoslavije i Međunarodni komitet Crvenog krsta. Zahvalјujući požrtvovanosti profesionalaca i brojnih volontera širom Republike Srpske izgrađena je organizacija koja se stalno dograđuje i unapređuje.

U ime Crvenog krsta Srbije prisutnim se obratio dr Milutin Mihajlović- podpredsjednik CK Srbije koji je čestitao svim zaposlenima,  volonterima i članovima CK Republike Srpske jubilej sa želјama za dalјi napredak i uspješan rad. Istakao je dugogodišnju uspješnu, bratsku saradnju CK Srbije i CKRS, napominjući da je CK Srbije uvijek spreman  i na raspolaganju da pruži svaki vid podrške Organizaciji CKRS.

Ovom prilikom uručio je Generalnom sekretaru CKRS  Medalјu kojom Crveni krst Srbije odlikuje Crveni krst Republike Srpske za višegodišnju stalnu aktivnost, dobrovolјni rad, doprinos njegovanju solidarnosti i humanosti, postignute rezultate u jačanju uloge organizacije i doprinos ostvarivanju cilјeva i zadataka  Crvenog krsta. Takođe je povodom jubileja uručio i poklon- sliku, rad akademskog slikara Predraga Miloševića.

Prisutnim se obratio i Želјko Filipović- šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za Bosnu i Hercegovinu, koji je čestitajući jubilej podsjetio prisutne na  dugogodišnju uspješnu saradnju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta sa Crvenim krstom Republike Srpske i značajne zajedničke rezultate koji su u ovom periodu postignuti. Napomenuo je da se podrška Međunarodnog komiteta razvoju i programima Crvenog krsta Republike Srpske nastavlјa i dalјe.

U ime Društva Crvenog krsta/križa BiH obratio se i  Branko Leko-generalni sekretar, koji je takođe čestitao jubilej i upoznao prisutne sa aktivnostima koje provodi Društvo Crvenog krsta/križa BiH na jačanju i izgradnji kapaciteta Crvenog krsta/križa u BiH. Povodom jubileja uručio je  Generalnom sekretaru  sliku sa tematikom mosta u Mostaru.

Čestitke sa želјama za uspješan rad u narednom periodu uputili su i Zora Vuković- predstavnik Civilne zaštite Republike Srpske, Vlado Ostojić načelnik opštine Han Pijesak i predstavnik Trebinja.

Razmjenom mišlјenja  prisutnih i podsjećanjima na period od 25. godina  koji je iza nas, u toku svečanog ručka koji je upriličen ovim povodom, završena je skromna svečanost. Jubilej Crvenog krsta Republike Srpske nastaviće se obilјežavati  i dalјe prilikom organizovanja programskih aktivnosti i manifestacija CKRS.