XVIII TEMATSKA KONFERENCIJA CRKS

Crveni krst Republike Srpske  u periodu od 21. juna  do 23. juna 2017. godine održao je osamnaesto radno savjetovanje sekretara Opštinskih i Gradskih organizacija (Tematska konferencija)  Crvenog krsta Republike Srpske u Etno selu “Stanišići“ -Bijelјina.

Konferencija je posvećena obilјežavanju 25. godina postojanja i rada Crvenog krsta Republike Srpske.

Konferenciju je otvorio Ljubomir Čordašević- potpredsjednik  Crvenog krsta Republike Srpske, dok je generalni sekretar Crvenog krsta Đoko Mihajlović   u svoje i u ime Predsjednika  Crvenog krsta Republike Srpske  Jova Grujičića,  posebno pozdravio prisutne sekretare CK i konstatovao da Konferenciji prisustvuje trideset i dva sekretara i četiri predsjednika Opštinskih i Gradskih organizacija Crvenog krsta.

Posebna kritika upućena je onim sekretarima opštinskih i gradskih organizacija, koji nisu prisustvovali Konferenciji i koji nisu opravdali svoje odsustvo. Postavilo se pitanje potrebe i  opravdanosti okuplјanja na Tematskoj konferenciji.

U svom obraćanju učesnicima Konferencije, Generalni sekretar  je informisao prisutne o rezultatima posjete delegacije Crvenog krsta Republike Srpske Predsjednici Vlade Republike Srpske Želјki Cvijanović i ministru Zdravlјa i socijalne zaštite Draganu Bogdaniću, koje su organizovane u okviru obilјežavanja Nedjelјe Crvenog krsta od 8. do 15. maja 2017. godine.

Učesnike Konferencije u ime Ministarstva zdravlјa i socijalne zaštite Republike Srpske pozdravio je i savjetnik ministra Milojko Grujičić, koji je napomenuo da je CKRS bio i ostao jedan od najznačajnijih  faktora  u humanitarnoj oblasti i kao takav ima podršku i značajno mjesto u okviru Ministarstva zdravlјa i socijalne zaštite. Istakao je da je upoznat sa  radom velikog broja organizacija CKRS  i da njih predstavlјaju Sekretari koji su posvećeni svom radu i većina ih je prisutna na ovoj Konferenciji, ali da ima i onih koji ne obavlјaju svoje zadatke adekvatno i o radu takvih Organizacija će se morati povesti računa, ukoliko Crveni krst RS želi da napreduje i ostane  organizacija prepoznata po svom radu.

Učesnicima Konferencije pridružio se u radu i g-din Mlađen Petković- predsjednik Komisije za razvoj, organizaciju, kadrove i priznanja Crvenog krsta Republike Srpske.

Medijator ovogodišnje Tematske konferencije  bila je Snježana Kovač-  koordinator za razvoj, organizaciju, kadrove, pravne i programske djelatnosti u Stručnoj službi  Republičkog odbora CK  koja je učesnike Konferencije upoznala sa Programom rada Konferencije.

U radu XVIII tematske konferencije CKRS  učestvovali su slјedeći Sekretari OOCK i GOCK: Goran Gajić, Zoran Veselinović, Radojka Vulin, Bilјana Basarić, Miodrag Kukrika, Ljilјana Jovičić, Želјkica Ilić, Slavica Bašić, Borislav Brborović, Ostoja Kovačić, Đurađ Stojčić, Petar Mitrić, Dragan Čolić, Stanko Tomić, Radislav Kujundžić, Mihajlo Arsenić, Danica Radulović, Vesna Stakić, Dušan Ćurčić, Perica Gligić, Dragan Đokić, Danojka Mićić, Savo Đukanović, Mirjana Ostojić, Milan Simanić, Ranko Skakavac, Jelena Petrović, Duško Samardžić, Milojka Raković, Branislav Arnautović,  Radmila Čolović, Snežana Kapor i predstavnici OOCK i GOCK  (predsjednici i potpredsjednici) Savo Mihajović, Milanka Mitrović, Cmilјka Milićević i Danica Kostić.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Prema Programu rada Konferencije i temi kojoj je posvećena, sekretari OOCK i GOCK su u formi kratke prezentacije predstavili  postignute rezultate  u prethodnih 25. godina, odnosno u periodu od 1992. godine do danas.

U toku izlaganja Sekretari su se osvrnuli na probleme i mnogobrojne  poteškoće  sa kojima su se susretali u svom radu.  Takođe su dali i svoje sugestije i preporuke za dalјi rad,  a sve u cilјu bolјeg funkcionisanja  i pozicioniranja cjelokupne organizacije Crvenog krsta Republike Srpske.

Nakon izlaganja usvojen je prijedlog Zaklјučaka sa XVIII tematske konferencije CKRS  koji će biti upućen Republičkom odboru na razmatranje i utvrđivanje opravdanosti istih kao i utvrđivanje okvirnih rokova za njihovu realizaciju.