Preskonferencija povodom Nedjelje Crvenog krsta

U Sarajevu je 11. maja održana preskonferencija povodom Nedjelje Crvenog krsta na kojoj je prestavljena završna faza projekta obnove i uređenja dijela enterijera zgrade Društva Crvenog krsta/križa BiH.

Obnovu zgrade Društva Crvenog krsta/križa BiH osim Ambasade SAD-a pomažu predstavnici Crvenog krsta Italije, Crvenog krsta Španije te drugi međunarodni i domaći donatori.

“Vrlo je prikladno što danas govorimo o obnovi onoga što ova zgrada predstavlja za društveni život grada. Mnogi su mi pričali da je ova zgrada prije rata predstavljala jedan od centara društvenog života i nadam se da će ona to ponovo postati”, rekla je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Predstavnik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amir Pašić istakao je da zgrada Društva Crvenog krsta/križa BiH treba uživati najveći stepen zaštite.

“Ova zgrada pripada naslijeđu arhitektonskog stila moderne i djelo je arhitekte Helena Baldasara koji je posao dobio konkursom 1928. godine. Ova istorijska građevina je podignuta u sklopu izgradnje objekata Društva Crvenog krsta u Kraljevini Jugoslaviji u periodu između dva svjetska rata. Ovaj događaj je poziv svim institucijama i ljudima dobre volje da se radi na rehabilitaciji oštećenih i ugroženih spomenika”, rekao je Pašić.

Rajko Lazić, predsjednik Predsjedništva Društva Crvenog krsta/križa BiH je kazao da je dosadašnja obnova koštala blizu 550.000 KM, a da je u posljednjih 17 godina Crveni krst samo zbog kirije morao izdvojiti čak 800.000 KM.