Predsjedavajući Predsjedništva BiH primio delegaciju CK

Predsjedavajući  Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić   primio je povodom Svjetskog dana Nedjelјe Crvenog krsta  delegaciju Crvenog krsta u sastavu Rajko Lazić, predsjednik DCK BiH, Branko Leko, generalni sekretar DCK BiH, Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa FBiH i Đoko Mihajlović, generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske.

 

Članovi delegacije upoznali su predsjedavajućeg Predsjedništva sa programskim aktivnostima organizacije, koje se prvenstveno odnose na promociju volonterskog rada, pomoć narodnim kuhinjama, pomoć stradalim od mina, edukaciju, dobrovolјno darivanje krvi, prikuplјanje i distribuciju humanitarne pomoći ugroženim kategorijama, pomoć u slučaju prirodnih katastrofa, a zasnovane su na temelјnim vrijednostima humanizma i solidarnosti koje Crveni krst promoviše.

Informisali su ga i o sprovođenju mjera na rekonstrukciji objekta za smještaj sjedišta organizacije, koje su uglavnom finansirane sredstvima stranih donatora, što će značajno olakšati poziciju Društva u narednom periodu. Bilo je riječi i o poteškoćama s kojima se susreću aktivisti i rukovodstvo Crvenog krsta, među kojima su najveće nedostatak finansijskih sredstava i nedoslјednost u cprovođenju Zakona o Društvu Crvenog krsta/križa u BiH.

Ističući značaj postojanja i djelovanja Crvenog krsta, koji je do sada potvrđen aktivnostima i rezultatima u mnogobrojnim prilikama, predsjedavajući Ivanić iskazao je punu podršku radu Društva. Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da je obaveza zvaničnika da, u okviru svojih nadležnosti, posvete pažnju i obezbijede uslove za sprovođenje njihovih humanitarnih, edukativnih i drugih aktivnosti. Dr Ivanić je izrazio nadu da će ubuduće teme vezane za rad Društva Crvenog krsta privući značajniju pažnju medija i javnosti.