Postanite davalac krvi!

Dobrovoljni davaoci krvi su nacionalno blago svake zemlje. Crveni krst Republike Srpske se bavi animacijom davalaca krvi i organizovanjem akcija davanja krvi. Takođe se prigodnim zahvalnicama zahvaljuje davaocima krvi u Republici Srpskoj. U čast davalaca, 14. juni je proglašen Svjetskim danom dobrovoljnih davalaca krvi. 

U Republici Srpskoj se organizuju proljećne akcije davanja krvi. Ukoliko ste odlučili da postanete dio ove humane porodice, javite se u organizaciju Crvenog krsta u svojoj opštini i učestvujte u narednoj akciji davanja krvi.

Pokažite plemenitost, budite davalac krvi, i otkrijte najbolji dio sebe! Krv je nezamjenjivi lijek. Jedini izvor krvi je čovjek - davalac krvi. Ukoliko već niste, postanite dobrovoljni davalac krvi!

Ko je dobrovoljni davalac krvi?

Dobrovoljni, neplaćeni davalac krvi je osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi dobrovoljno i za to nije plaćena niti u novčanom niti u nekom drugom obliku koji bi mogao biti zamjena za novac. Osnovni principi davanja krvi su: dobrovoljnost, anonimnost, solidarnost i besplatnost. U svrhu osiguravanja kvalitetne i sigurne krvi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC) usvojile su dokument kojim se obvezuju da će se obezbjeđivanje sigurne krvi i krvnih produkata zasnivati na dobrovoljnom i neplaćenom davalaštvu.

Kako se postaje dobrovoljni davalac krvi?

Jednostavno - prije svega morate donijeti odluku da želite da darujete krv i tako spašavate živote ljudi. Javite se u organizaciju Crvenog krsta u svojoj opštini/gradu. Davanje krvi je povlastica zdravih ljudi jer samo zdrava osoba može biti davalac krvi.

Koliko često i ko može dati krv?

Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu dati krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca.

Koji su razlozi privremenog odbijanja davaoca?

Razlozi privremenog odbijanja davaoca:

• nizak hemoglobin,

• visok ili nizak krvni pritisak,

• žene za vrijeme menstruacije, trudnoće ili dojenja,

• lakše akutne bolesti (hunjavica, prehlada),

• tetovaža i piercing,

• alkoholizirano stanje,

• uzimanje antibiotika,

• vakcinisane osobe,

• nakon primanja transfuzije,

• nakon operativnih zahvata i sl.

Ovo su samo neki od razloga privremenog odbijanja. Konačnu odluku donosi ljekar prilikom pregleda i razgovora s davaocem prije samog čina davanja krvi.

Ako ne možete dati krv - NE OČAJAVAJTE! Pomoći možete i kao animator davalaštva krvi u svojoj sredini. Javite se u svoj Crveni krst!

Može li čovjek davanjem krvi dobiti AIDS?

NE - to nije moguće! Davanjem krvi ne može se dobiti niti AIDS niti bilo koja druga bolest. Pribor koji se koristi prilikom uzimanja krvi je zapakovan, sterilan i za jednokratnu je upotrebu.

Može li davanje krvi biti štetno za ljudsko zdravlje?

NE - zdrav organizam ima uvijek dovoljne količine krvi (oko 5 litara). Dobrovoljnim davanjem krvi ujedno kontrolišemo naše zdravlje. Prilikom svakog davanja krvi, davalac prolazi ljekarski pregled, kontroliše nivo željeza u krvi, a njegova krv se testira na AIDS, hepatitis i sifilis. Određuje se i pripadnost krvnoj grupi (A, B, AB, O; svaka može biti Rh + ili Rh -).