Nedjelja Crvenog krsta

Povodom obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta, generalni sekretar Đoko Mihajlović i potpredsjednik Skupštine Crvenog krsta Republike Srpske  LJubomir Čordašević posjetili su 8. maja Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, resorno ministarstvo pod čijim okriljem Crveni krst Republike Srpske djeluje i provodi svoju humanu misiju. 
Delegaciju je primio ministar Dragan Bogdanić, koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom i zalaganjem Crvenog krsta Republike Srpske i uputio riječi zahvalnosti svim ljudima dobre volje i svim humanistima angažovanim u organizaciji Crvenog krsta.
Predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske informisali su ministra Bogdanića o aktivnostima u protekloj godini i aktivnostima povodom obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta, koja se u Republici Srpskoj obilježava prema smjernicama Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog pulumjeseca pod sloganom „Svuda za sve“. 

Cilj obilježavanja je da se prikaže snaga mreže zaposlenih i volontera Crvenog krsta i da se naglasi univerzalno prisutvo i značaj ove organizacije. Predstavnici Crvenog krsta su informisali ministra Bogdanića o aktivnostima na organizaciji takmičenja ekipa ove organizacije u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja, kao i o organizovanju Susreta dobrovoljnih davalaca krvi.   

 

Crveni krst obilježava Nedjelju Crvenog krsta u periodu od 8. do 15. maja. U ovom periodu će se provesti brojne aktivnosti koje ova organizacija inače realizuje kroz svoje programe. Planirane su posjete porodilištima i podjela bebi paketa bebama rođenim na Svjetski dan Crvenog krsta (8. maj), posjete višečlanim socijalno ugroženim porodicama, posjete ustanovama koje rade sa djecom, predavanja u osnovnim i srednjim školama i upoznavanje sa misijom i aktivnostima ove organizacije, učlanjenje novih članova, promocija dobrovoljnog davalaštva krvi, sjednica Skupštine CKRS, regionalna takmičenja ekipa u pružanju prve pomoći, obuka za upravljanje čamcem u okviru programa Priprema i odgovor na katastrofe, posjete porodicama nestalih, posjete žrtvama mina, druženje sa volonterima i brojne druge aktivnosti.