Priznanje Crvenom krstu

Povodom Međunarodnog dana Civilne zaštite, Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske primio je danas u ime Crvenog krsta Republike Srpske Zahvalnicu za doprinos ove oranizacije u oblasti zaštite i spašavanja u vrijeme prirodnih nepogoda. Zahvalnicu je uručio ministar sigurnosti Dragan Mektić na svečanom prijemu održanom u Sarajevu u organizaciji ministarstva sigurnosti BiH, a povodom Međunarodnog dana Civilne zaštite. 
Ministar sigurnosti Dragan Mektić je, čestitajući pripadnicima civilne zaštite ovaj dan, izrazio zadovoljstvo što se daje sve veći značaj civilnoj zaštiti, prije svega u smislu prevencije, a poslije u otklanjanju posljedica katastrofa. Istaknuo je da pripadnici Civilne zaštite rade veoma častan posao.
Crveni krst ima veoma značajnu ulogu u saniranju posljedica katastrofa. Zahvaljujući Programu Priprema i odgovor na katastrofe, Crveni krst ima obučene jedinice za djelovanje u kriznim situacijama. Uloga ovih jedinica je prvenstveno zbrinjavanje ugroženog stanovništva, traganje za nestalima i pružanje humanitarne pomoći.
Raduje činjenica da su zalaganja Crvenog krsta u oblasti zaštite i spašavanja stanovništva u vrijeme elementarnih nepogoda prepoznata i iskazana na ovakav način. Crveni krst Republike Srpske će nastaviti da unapređuje program Pripreme i odgovora na katastrofe i da u ovoj oblasti tijesno sarađuje sa Civilnom zaštitom, kako bi zajedničkim naporima bili spremni da pomognu stanovništvu u slučaju nepogode, rekao je Mihajlović.