Crveni krst izgradio kuću za porodicu Maksimović iz Lopara

Crveni krst Republike Srpske uz pomoć opštine Lopare izgradio je novi dom za porodicu Maksimović iz sela Jablanica, čija je kuća uništena u klizištu 2014. godine.  Oni će se ovih dana useliti u novu kuću u naselјu Slatina, u kojem je još dvadesetak novih kuća. Stambeno zbrinjavanje u Loparama čeka još 40-ak porodica čije su kuće urušene zbog klizišta.

Iako nova kuća Maksimovića ima tek četrdesetak kvadrata i pet puta je manja od starog doma koji im je srušilo klizište, ona će Radivoju i njegovoj nepokretnoj supruzi obezbijediti mirnu budućnost.

"Imamo dvije kćerke koje imaju svoje porodice i žive u Loparama, a sada smo supruga i ja sami. Momentalno stanujemo privatno, plaćamo kiriju, a mislim da ćemo za  mjesec dana pokušati da pređemo u novi dom", kaže Radivoje Maksimović.

U selu Jablanica klizište je prije dvije godine srušilo šest kuća, a na području opštine Lopare zbog klizišta ukupno je  bez krova nad glavom ostalo 100 porodica.

"Uspjeli smo da uz pomoć UNDP-a i naše dijaspore, te brojnih drugih koji su pomogli, izgradimo 48 novih kuća", istakao je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Crveni krst Republike Srpske pružao je značajnu podršku tokom poplava i klizišta koja su zadesila ovo područje 2014. godine. Crveni krst je pomogao izgradnju dvije kuće, jedne u Loparama i jedne u Crnjelovu kod Bijelјine. Lokalne zajednice obezbijedile su temelјe i infrastrukturu, a Crveni krst 58.000 maraka.

"Crveni krst zato i postoji, da zaštiti lјude, da im na neki način olakša njihovo živlјenje i to u svako vrijeme. Nije samo rat taj koji donosi nesreće lјudima, vidite da su to i prirodne katastrofe", rekao je generalni sekretar CKRS Đoko Mihajlović.