Održano takmičenje "Misli mine 2016"

16.12.2016. - U sjedištu Crvenog krsta Republike Srpske na Palama juče je održano Republičko takmičenje iz Programa upozoravanja na opasnost od mina pod nazivom “Misli mine 2016“. Takmičenje je održano kao završna manifestacija u Nedjelјi upozoravanja na opasnost od mina koju Crveni krst Republike Srpske tradicionalno obilјežava od 08. do 15. decembra.

Nakon prikladnog obraćanja takmičenje je otvorio Generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine g. Branko Leko koji je pozdravio učesnike takmičenja, predstvnike MKCK- gđu Zoricu Lučić, predstavnike BHMAK-a kao i Republičke uprave civilne zaštite kao i nastavnike i instruktore te sekretare OOCK i GOCK, članove Republičkog odbora Crvenog krsta Republike Srpske i nagrađene učesnike na konkursu za izbor najbolјih likovnih i literanih radova na temu “PAZI MINE – SAMO DEMINERI VRŠE DEMINIRANјE“.

Ovom takmičenju prethodila su testiranja učenika sedmih razreda osnovnih škola,  opštinska i gradska takmičenja kao i takmičenja na nivou regija. Pobjednici sa regionalnih takmičenja stekli su pravo učešća na republičkom takmičenju. Na takmičenju Crvenog krsta Republike Srpske “Misli mine 2016“ učestvovali su predstavnici osam regija koje su predstavlјale slјedeće ekipe:

 1. O.Š.“Miroslav Antić“ Banja Luka, regija Krajina
 2. O.Š.“Branko Ćopić“, Donji Dubovik Krupa na Uni, regija Prijedor
 3. O.Š.“Nikola Mačkić“-Donja Previja, Ribnik, regija Mrkonjić Grad
 4. O.Š.“Nikola Tesla“,Derventa, regija Doboj
 5. O.Š.“Vuk Karadžić“, Bijelјina, regija Semberija, Majevica i Posavina
 6. O.Š.“Petar Kočić“- Kravica, Bratunac
 7. O.Š.“Sveti Sava“, Istočno Novo Sarajevo, regija Sarajevo - Romanija
 8. O.Š.“Sveti Sava“, Gacko, regija Istočna Hercegovina

 

Ekipe su nastupale pod šifrovanim nazivima, a tok takmičenja i pokazane rezultate vrednovao je  žiri u sastavu:

 1. Branka Vitković, viši stručni saradnik u Odjelu za protuminsku akciju

                BHMAK-a - predsjednik;

 1. Ivana Grujić, koordinator Društva Crvenog krsta/križa BiH, član
 2. Milisav Pantić, Republička uprava Civilne zaštite, član

 

Značajnu podršku cjelokupnom takmičenju “Misli mine 2016“ pružio je deminerski tim Republičke uprave civilne zaštite koji je učestvovao u realizaciji igre detekcije deminera.

Posebnu zahvalnost dugujemo nastavnicima i instruktorima ekipa, volonterima Crvenog krsta, koji su radili sa djecom i pripremali ih za ovo takmičenje.

Takmičari su pokazali zavidno znanje ali i vještine u rješavanju zadataka pa se o plasmanu ekipa rješavalo uvođenjem rezervnog zadatka. U toku takmičenja takmičari su rješavali slјedeće zadatke: pitanja i odgovori, slagalica, pantomima, igra detekcije, napiši ispravno rečenice, ukrštenica i anagram.

 

Pobjednici ovogodišnjeg republičkog takmičenja“Misli mine 2016“ su :

 1. O.Š.“Vuk Karadžić“, Bijelјina, regija Semberija, Majevica i Posavina u sastavu:
  • Nikola Mitrović
  • Aleksandar Skoplјak
  • Petar Lazić

      Nastavnik – Julijana Dragičević

 

2. Ekipa O.Š.“Sveti Sava“, Istočno Novo Sarajevo, regija Sarajevo-Romanija  koja je osvojila drugo mjesto, u sastavu:

 1. Milica Govedarica
 2. Andrea Baković,
 3. Marko Trifković
 4.  Nastavnik: Milјan Maksimović

 

3. Ekipa O.Š.“Nikola Tesla“, Derventa, regija Doboj, koja je osvojila treće mjesto, u sastavu:

 • Ivana Stanić
 • Anđela Lukić
 • Indiana Kosijer

Nastavnik: Sandra Spremo

 

    Crveni krst Republike Srpske uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta  obezbjedio je nagrade za pobjednike takmičenja a to su pehari za škole i organizacije Crvenog krsta, medalјe za takmičare i pojedinačne nagrade. Školama, svim učesnicima i instruktorima dodjelјene su zahvalnice za učešće i doprinos organizovanju takmičenja. Ekipa koja je osvojila prvu nagradu osvojila je desetodnevno lјetovanje u Kumboru. Sponzor ove nagrade je Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske. Drugoplasirani članovi ekipe za nagradu su osvojili tablet a trećeplasirani MP3 sa digitalnom karticom i ruksak.

 

  Ove tri ekipe stekle su pravo učešća na takmičenju koje organizuje Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine a koje će se održati u povodu obilјežavanja Svjetskog dana borbe protiv mina u mjesecu aprilu 2017. godine.