Nedjelja borbe protiv tuberkuloze

Crveni krst Republike Srpske od 14. do 21. septembra obilježava Nedjelju borbe protiv tuberkuloze. Tim povodom je u Palama juče održana konferencija za novinare, sa ciljem da se poveća svijest javnosti o tuberkulozi kao zaraznoj bolesti, te o značaju, prevenciji i pravovremenom liječenju. Aktivnosti koje Crveni krst provodi na prevenciji ovog oboljenja predstavili su Žaklina Ninković iz Društva Crvenog krsta/križa BiH, Senadin Kumro iz Crvenog križa Federacije BiH I LJiljana Gluhović ispred Crvenog krsta Republike Srpske.

Tuberkuloza je od davnina poznata bolest, koja je danas, jedna od najozbiljnijih i najraširenijih zaraznih bolesti.

Asistent generalnog sekretara Društva Crvenog krsta/križa BiH Žaklina Ninković rekla je da je cilj programa borbe protiv tuberkuloze da se svaki pojedinac što detaljnije upozna sa ovom bolešću kako bi mogao na vrijeme prepoznati simptome i javiti se ljekaru.

Liječenje tuberkuloze je najbolja preventivna mjera u spriječavanju širenja zaraze. Obilježavanje borbe protiv tuberkuloze u okviru Društva CK BiH i njegove strukture uključuje dvije značajne aktivnosti, a sve u okviru programa zdravstvenog prosvjećivanja. To su obilježevanja Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze 24. marta, i obilježavanje Nedjelje borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. septembra,“, izjavila je Ninković i dodala da na osnovu datih zakonskih ovlaštenja Društvo CK BiH obilježava ovu nedjelju pod motom „Ujedinjeni zaustavimo tuberkulozu“.

Entitetske organizacije Crvenog krsta RS i Federacije BiH, CK Brčko Distrikta će preko aktivista na terenu provoditi zdravstvene, socijalno-humanitarne, higijensko- epidemiološke, informativno-edukativne i propagandne aktivnosti“, istakla je Ninković.

Tokom trajanja nedjelje u poštanskom prometu BiH u prodaji je 142.810 komada doplatnih poštanskih markica i 218.200 markica namjenjene građanima, čijom prodajom prikupljeni novac odlazi u humanitarne svrhe, za pomoć oboljelim od ove bolesti i njihovim porodicama.

Koordinator za zdravstvenu djelatnost u Crvenom krstu Republike Srpske Ljiljana Gluhović rekla je da će u toku ove nedjelje Crveni krst RS provesti niz aktivnosti.

U okviru zdravstvenih aktivnosti planirani su pregledi stanovništva sa akcentom na ruralna područja gdje je zdravstvena zaštita manje zastupljena, dok će na prometnim ulicama biti organizovano mjerenje šećera u krvi, i mjerenje krvnog pritiska, kao i akcije dobrovoljnog davanja krvi“, rekla je Gluhović i dodala da su druge aktivnosti socijalno-humanitarne gdje se planiraju posjete oboljelim u bolnicama i stacionarima na kućnom liječenju gdje će tom prilikom biti uručeni skromni pokloni.

Da bi se prikupila sredstva i održale posjete oboljelima i sociijalno ugroženima, sredstva se prikupljaju distribucijom markica, zato pozivam sve naše sugrađane da kupovinom ovih markica pomognu naše aktivnosti. Građanske markice koštaju 0,50 KM, a poštanske 0,20 KM. To je simbolično, ali ujedinjeni možemo prikupiti pristojna sredstva“, naglasila je Gluhović.

Gluhović je istakla da su ostale aktivnosti informativno edukativne, te da je od velikog značaja da se u školama posveti par minuta razgovora na temu borbe protiv tuberkuloze kako bi se djeca upoznala sa tom bolešću i njenim osnovnim simptomima.

„Obezbjedili smo propagandni materijal koji je već distribuisan školama“, dodala je.

Zvanični podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da je u 2013. godini registrovano 440 oboljelih, u 2014. 382 oboljela, u 2015. 353, dok su u prvih 6 mjeseci 2016. registrovana 152. Po ovim statističkim podacima se može zaključiti da je tuberkuloza u BiH u blagom opadanju.

Kao što je poznato, tuberkuloza uključena sa HIV-om predstavlja veliki problem zbog čega je potrebna jaka opreznost, posvećenost prepoznavanju simptoma tuberkuloze, jer udružena sa HIV-om predstavlja veliku opasnost.