5. decembar, Međunarodni dan volontera

Crveni krst Republike Srpske, najveća humanitarna i volonterska organizacija u Republici Srpskoj, obilježava 5. decembar, Međunarodni dan volontera. Od 5. decembra 1985. godine, Ujedinjene nacije obilježavaju ovaj datum kao podsjetnik na dan kada je 1970. godine stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere, koji daju značajan doprinos društvu posvećujući svoje slobodno vrijeme volontiranju.

Njegujući humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, doborovljnost, jedinstvo i univerzalnost, Crveni krst privlači veliki broj volontera svih starosnih struktura koji čine nezamjenljiv resurs Organizacije.  

Peti decembar je prilika kada i Crveni krst Republike Srpske želi da iskaže zahvalnost svojim volonterima, koji pomažući drugima ispoljavaju ljudsku humanost, solidarnost i uzajamnost uz razvijenu odgovornost za društvo u kojem žive, bez materijalne nadoknade.  

Nijedna tradicionalna ni programska aktivnost Crvenog krsta ne može se zamisliti bez učešća velikog broja volontera, kako mladih tako i odraslih osoba. Zahvaljujući njima i njihovom predanom volonterskom radu, njihovoj humanosti i čovječnosti, te pružanju pomoći, bez diskriminacije, svim osobama u potrebi, Crveni krst Republike Srpske čini prepoznatljivom organizacijom koja njeguje principe Pokreta CК.  

S obzirom da Crveni krst Republike Srpske počiva na volonterizmu, 5. decembar predstavlja značajan datum i to je ujedno i prilika da posredstvom strukture CК (opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta) iskaže zahvalnost ovim velikim humanistima. S tim u vezi, 5. decembra u svim gradskim i opštinskim organizacijama Crvenog krsta sa početkom u 11,00 časova, organizovaće se druženje sa volonterima i tom prilikom biće im uručene zahvalnice za uloženi trud na humanitarnom planu.

Svim volonterima širom svijeta Crveni krst Republike Srpske čestita 5. decembar, Međunarodni dan volontera, sa željom da uvijek budu na putu pomoći čovjeku i očuvanju humanih vrijednosti.