Obilježen 13. oktobar - Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Crveni krst Republike Srpske, posredstvom opštinskih i gradskih organizacija CK obilјežio je 13. oktobar, Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa. Naše organizacije na terenu su na trgovima i parkovima realizovale niz aktivnosti s ciljem podizanja svijesti stanovništva o opasnostima izazvanim prirodnim i drugim katastrofama i bliže informisali javnost o aktivnostima koje provodi CKRS u slučaju katastrofe. Učešće su uzeli pripadnici višenamjenskih terenskih jedinica i ekipa (VTJ, VTE), brojni članovi i volonteri Crvenog krsta. 
Gradska organizacija Crvenog krsta Banja Luka održala je pokaznu vježbu pred velikim brojem sugrađana, pripadnicima policije, vatrogasne službe, civilne zaštite i drugih, i uz učešće ekipe prve pomoći CK praktično je prezentovano zbrinjavanje povrijeđenih u zamišljenom scenariju (zemljotres), pružanje psihosocijalne pomoći, podjela prehrambenih i neprehrambenih roba, obezbjeđivanje privremenog smještaja uz podizanje šatorskog naselja, poslovi službe traženja. Izložen je bio i informativno-propagandni materijal (brošure, leci, plakati). 
Opštinska organizacija Crvenog krsta Šamac je na trgu izložila propagandni materijal, edukativne slikovnice za najmlađe sugrađane na temu pripreme i odgovora na katastrofe, opremu za spasavanje i pred brojnim sugrađanima realizovala vježbu pružanja pružanje prve pomoći. 
Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa se, na inicijativu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, obilјežava od 1989. godine, kao način promocije smanjenja rizika od katastrofa uklјučujući prevenciju, ublažavanje poslјedica i spremnost na odgovor.