OMLADINSKI KAMP „ATLANTIS XIV“ MALAGA (ŠPANIJA)

Predstavnici Društva Crvenog krsta/križa BiH su na poziv Crvenog krsta Španije i Centra za saradnju u oblasti Mediterana uzeli učešće u omladinskom kampu „Atlantis XIV“, koji je održan u periodu od 8-15. jula 2018. godine u Malagi, Španija. Crveni krst Republike Srpske predstavljao je volonter Gradske organizacije Crvenog krsta Zvornik.

Kamp je održan pod nazivom „Podsticanje održive sredine“ i imao je za cilj da podstakne učesnike omladinskog kampa na jačanje i izgradnju kapaciteta, kao sadašnjih i budućih lidera Pokreta CK, pružanje pomoći i osnaživanje volontera i zajednica, a što su i preporuke XII Mediteranske konferencije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Utisci omladinca Želјka Mijatovića iz GOCK Zvornik sa kampa u Malagi:

„Prvo što želim da napišem o ovom kampu jeste da je jadan od mojih najlјepših životnih iskustava. Mnogo sam radio, trudio se ali i mnogo toga naučio na ovom kampu. Ja kao i drugi omladinci smo uspjeli da bolјe shvatimo vrijednosti i značaj naših organizacija iz kojih dolazimo kao i da se edukujemo u raznim oblastima. Dao sam sve od sebe da doprinesem radu kampa, zajedno sa preko pedeset učesnika iz dvadeset i jedne države. Što se tiče radionica, akcenat je stavlјen na temu klimatskih promjena, trgovine lјudima i drugo. Instruktori su bili aktivni i dijelili su sa nama mišlјenja i iskustva. Potrudili smo se da nam radionice ne budu dosadne i suvoparne i pridodali im mnogo muzike, zabave, igrica i raznih anegdota. Uslovi u Malagi su zaista besprijekorni. Lijepo smo se družili i međusobno poštovali.

I zaista treba da budete ponosni, jer osim porodice, vi i ova organizacija stvarate od djeteta čovjeka i u njemu sve vrijednosti koje zapravo i treba da ga odlikuju, naveo je u svom izvještaju, naš volonter, Željko Mijatović.