Međunarodni trening „Borba protiv trgovine ljudima“

U organizaciji Crvenog krsta Srbije, uz podršku UNITAS organizacije, u periodu od 27- 31.07.2018. godine u prostorijama Crvenog krsta Srbije u Beogradu održan je međunarodni trening  „Borba protiv trgovine ljudima“.

Trening je okupio učesnike i volontere iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije, Makedonije i Albanije a prisustvovali su i predstavnici IFRC, EYCC, NGO "Novi put" Mostar, UNITAS i druge. Ispred Društva Crvenog krsta/križa BiH treningu su prisustvovali po jedan predstavnik Crvenog krsta Republike i CKFBiH, te predstavnik Odbora mladih Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca Evrope i Centralne Azije iz BiH.

Učesnici su imali priliku da se, kroz tematski pripremljene radionice, edukuju zahvaljujući timu za prevenciju trgovine ljudima Crvenog krsta Srbije. Tokom radionica su se upoznali sa osnovama i sadržajem programa, a kroz organizovan rad po grupama vršena je analiza filmova rađenih kao preventivni materijal. Svim učesnicima je podijeljen edukativni i informativni materijal koji će im pomoći da nastave sa razvijanjem programa u svojim nacionalnim društvima.

Učesnici treninga su kroz prezentacije predstavili i aktivnosti mladih nacionalnih društava iz kojih dolaze i ta iskustva podijelili sa drugima.

Posljednji dan treninga bio je posvećen pripremi i zajedničkom obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima na Adi Ciganliji, gdje su učesnici treninga zajedno sa volonterima Crvenog krsta Srbije i predstavnicima drugih nevladinih organizacija, sproveli preventivnu kampanju u sklopu koje su organizovane i aktivnosti za djecu sa ciljem podizanja svijesti o ovoj problematici.

U sklopu ovog međunarodnog treninga, organizovan je obilazak grada Beograda i zajednička svečana večera za sve učesnike.