Отворена дјечија игралишта у Челопеку и Зелињу

У циљу смањења ризика од опасности од мина и стварања сигурних површина за игру дјеце у дворишту Основне школе „Десанка Максимовић“ у Челопеку и школе „Јован Цвијић“ Дрињача - подручна школа у Зелињу, у петак, 8. јуна, отворена су игралишта за дјецу опремљена тобоганом, клацакалицом са четири сједишта, љуљашком са двије корпе као и клупама за сједење и корпама за отпатке. Ову активност реализовао је Црвени крст Републике Српске уз финансијску подршку Међународног комитета Црвеног крста и Града Зворника.

Игралишта су отворили представник Града Зворника и замјеник шефа Међународног комитета Црвеног крста – делегација у Сарајеву, који је истакао да Црвени крст обраћа посебну пажњу на дјецу као циљну групу и нагласио да је важно обезбиједити сигуран простор за њихову игру, јер увијек постоји потенцијална могућност и ризик да изаберу и оду да се играју, несвјесно, у подручја која су загађена минама. Представник МКЦК је такође истакао да Црвени крст организује и такмичење „Мисли мине“ кроз које прође 25.000 ученика сваке године и гдје на интерактиван начин уче о опасностима од мина и како се сигурно понашати.

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Ђоко Михајловић нагласио  је да су сви присутни на истом задатку, а то је учинити окружење сигурним за живот, истакавши да је Зворник међу срединама најзагађенијим минама, те је из тог разлога неопходно обезбиједити простор дјеци у којем ће имати услове да слободно вријеме проводе на љепши и занимљивији начин. Искористио је прилику да позове дјецу да буду чланови Црвеног крста, уз већ познату поруку да је много пута боље давати него примати као и жељу да направе у овим школама и кутак Црвеног крста у чему имају подршку ЦКРС.

С обзиром на огроман значај реализације овог Програма, у име Скупштине Града Зворника, Међународном комитету Црвеног крста - делегацији у Сарајеву, додијељено је градско признање Сребрна медаља „Станко Николић“, за укупан допринос на противминиским акцијама, док је Црвеном крсту Републике Српске и Друштву ЦК/КБиХ, испред ГОЦК Зворник, уручена захвалница за реализацију активности из Програма упозоравања на опасности од мина.

Отварањем игралишта завршава се реализација Изведбеног плана упозоравања на мине за угрожену заједницу Град Зворник, која се одвијала у три фазе и трајала три године. Поред игралишта, постављене су и трајне минске ограде на подручју мјесних заједница Кула Град и Баљковица, девет билборда минске ситуације, спроведена едукација ученика у свим основним школама на територији града, едукација чланова у оба ловачка удружења и становника у мјесним заједницама Брањево и Снагово.