14. јуни, Свјетски дан добровољних давалаца крви

Структура Црвеног крста Републике Српске, свим добровољним даваоцима крви, упућује честитке поводом 14. јуна, Свјетског дана добровољних давалаца крви!

Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се 14. јуна са циљем скретања пажње друштву на значај и потребе за сигурном крви и крвним дериватима. Овај датум установила је Свјетска здравствена организација у сарадњи са Међународном федерацијом друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, Међународним удружењем трансфузиолога и Међународном асоцијацијом удружења добровољних давалаца крви.

Ове године, кампања Свјетске здравствене организације обиљежава се под мотом: БУДИТЕ ТУ ЗА НЕКОГА ДРУГОГ! ДАЈТЕ КРВ. ПРОДУЖИТЕ ЖИВОТ!“

Овај дан је прилика да се укаже на важност добровољног даривања крви али и прилика да се изрази захвалност свим добровољним даваоцима крви у свијету, који су драгоцјену течност даровали небројено пута.

Црвени крст Републике Српске, по питању давалаштва крви, континуирано:

  • Ради на промоцији добровољног, анонимног и неплаћеног даривања крви;
  • Креира ширу јавну свијест о потреби за редовним даривањем крви, управо због кратког вијека трајања  крви и крвних компоненти;
  • Ради на подстицању садашњих и потенцијалних даваоца крви да редовно дарују крв;
  • Води бригу о здрављу и здравственој заштити даваоца;
  • Ради на кампањи Свјетске здравствене организације да се до 2020. године, све залихе крви обезбиједе од добровољних, неплаћених давалаца крви.
  • Поред анимирања становништва, ради и на организовању акција добровољног даривања крви (од 1-5 акција годишње).

Према подацима општинских и градских организација Црвеног крста, Црвени крст Републике Српске има 23.976 регистрованих добровољних давалаца крви.

Захвалност за даровану драгоцјену течност, Црвени крст Републике Српске исказује кроз уручење захвалница свим добровољним даваоцима крви на пригодним манифестацијама и дружењима, која се организују на општинском, градском и републичком нивоу.

Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се на дан када је рођен биохемичар и љекар Карл Ландштајнер, проналазач крвних група, који је развио модеран систем класификације крвних група и њихове идентификације помоћу резус фактора.