Престижна медаља Florence Nightingale уручена координатору ЦКРС

Друштво Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине je, на позив Међународног комитета Црвеног крста, у септембру 2016. године номиновало Љиљану Глуховић, координатора за здравствену дјелатност Црвеног крста Републике Српске, за 46. додјелу Медаље Florence Nightingale.

Ова медаља је највеће међународно признање које може бити додијељено медицинским сестрама, признање изузетној храбрости и посвећености према жртвама сукоба или катастрофа или изузетној служби и креативном и пионирском духу у областима јавног здравства или едукације медицинских сестара.

Дана 12.05.2017. године сједиште ДЦК/КБиХ је обавијештено од стране секретара Комисије за медаљу Florence Nightingale у чијем саставу су били представници МКЦК, МФДЦК/ЦП и Међународно Вијеће медицинских сестара, да је Љиљана Глуховић изабрана за 46. додјелу медаље Florence Nightingale између 39 медицинских сестара из 22 земље добитника ове престижне медаље из националних друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца.

На статутарним састанцима Покрета одржаним у периоду од 06-11.11.2017. године у Анталији (Турска), на пригодној свечаности организованој поводом одржавања Савјета Вијећа делегата Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, одато је признање добитницима ове престижне награде и приказана презентација са постигнућима и фотографијама свих добитника.

На сједници Скупштине ЦКРС дана 18.05.2018.године Љиљани Глуховић је свечано уручена медаља Florence Nightingale као и диплома и фотогравура портрета Florence Nightingale. У име Друштва Црвеног крста/крижа БиХ медаљу је уручио предсједник Рајко Лазић.

,,За мене ова награда представља велику част и задовољство али и велику одговорност и обавезу да наставим са радом и залагањем на хуманитарном путу. Посебну захвалност упућујем генералном секретару Црвеног крста Републике Српске који је препознао мој рад и предложио ме за кандидата ове престижне награде”, изјавила је Љиљана Глуховић, захваливши се и сједишту Друштва Црвеног крста/крижа БиХ на свеукупној подршци.