Одржана XIX тематска конференција Црвеног крста Републике Српске

У складу са Програмом рада и Оперативним планом активности Црвеног крста Републике Српске за 2018. годину у периоду од 28. до 30.03.2018. у Етно селу “Станишићи“ код Бијељине одржано је XИX радно савјетовање секретара општинских и градских организација Црвеног крста Републике Српске - Тематска конференција.

Конференцију је отворио Љубомир Чордашевић, потпредсједник Црвеног крста Републике Српске, а присутнима се обратио и Ђоко Михајловић, генерални секретар ЦКРС истакавши важност тема поменуте Конференције:

-Процедуре у провођењу изборних активности на нивоу цјелокупне организованости Црвеног крста Републике Српске;

-Јавна расправа о приједлогу Закона о измјенама и допунама Закона о положају и овлашћењима Црвеног крста Републике Српске.

Испред ЦК Србије Конференцији су, као гости, присуствовали Весна Миленовић, генерални секретар ЦК Србије и Момчило Бјеливук, истакавши значај успјешне дугогодишње сарадње ЦК Србије и ЦКРС.

Током трајања Конференције акценат је стављен и на договор око реализације програмских активности у другом кварталу као и остала питања битна за рад и функционисање ООЦК и ГОЦК.

Тематску конференцију је водила Сњежана Ковач, координатор за развој, организацију, кадрове, правне и програмске дјелатности ЦКРС упознавши присутне са програмом рада Конференције и планираним активностима, те подсјетила на значај Етичког кодекса који потписују сви запослени и волонтери Црвеног крста.

Генерални секретар ЦКРС говорио је о мјесту и улози секретара ООЦК/ГОЦК, а тему „Процедуре у провођењу изборних активности на нивоу цјелокупне организованости ЦКРС“ представио је Млађен Петковић, предсједник Комисије за развој, организацију, кадрове и признања ЦКРС.

Са приједлогом Закона о измјенама и допунама Закона о положају и овлашћењима Црвеног крста Републике Српске који је сачинила Радна група, учеснике Конференције упознао је предсједник исте Брано Дурсун.

У расправи на поменуту тему учествовали су секретари ООЦК/ГОЦК, а своја искуства подијелила је и Весна Миленовић, генерални секретар Црвеног крста Србије, истакавши начин вредновања резултата рада ООЦК/ГОЦК у Црвеном крсту Србије. 

По завршетку XИX тематске конференције Црвеног крста Републике Српске донесени су и одређени закЉучци.