РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ “МИСЛИ МИНЕ 2017“

15.12.2017. године у сједишту Црвеног крста Републике Српске на Палама одржано је републичко такмичење из Програма упозоравања на опасност од мина под називом “Мисли мине 2017“. Такмичење је одржано као завршна манифестација у Недјељи упозоравања на опасност од мина коју Црвени крст Републике Српске традиционално обиљежава од 08. до 15. децембра.

На такмичењу су учествовали представници осам регија које су представљале сљедеће екипе:

ЈУО.Ш.“Бранко Ћопић“, Крупа на Уни, Координациони  Приједор; ЈУО.Ш.“Милош Црњански“ Бањалука, Координациони одбор Крајина;  
ЈУО.Ш.“Сутјеска“ Модрича, Координациони одбор Добој;
ЈУО.Ш.“Доњи Жабар“ Доњи Жабар, Координациони одбор Семберија, Мајевица и Посавина;
ЈУО.Ш.“Петар Кочић“- Кравица, Братунац, регија Бирач;
ЈУО.Ш.“Милан Илић- Чича Шумадијски“ Хан Пијесак, регија Сарајевo-Романија;
ЈУО.Ш.“Вук Караџић“ Вишеград, Координациони одбор Стара Херцеговина;
ЈУО.Ш.“Петар II Петровић“ Билећа, Координациони одбор И. Херцеговина.

Резултате је вредновао  жири у саставу: Бранка Витковић, виши стручни сарадник у Одјелу за протуминску акцију БХМАК-а-предсједник; Милисав Пантић ,Републичка управа Цивилне заштите ,члан; Дејан Галић, Цивилна заштита Зворник Вођа Тима 3 Црвеног крста Републике Српске .

Значајну подршку цјелокупном такмичењу “Мисли мине 2017“ пружила је деминерска организација “СТОП МИНЕ“ која је са својим тимом учествовала у реализацији игре детекције деминера.

Посебну захвалност  дугујемо наставницима  и инструкторима екипа,волонтерима Црвеног крста, који су радили са дјецом и припремали  их за ово такмичење.

Побједници овогодишњег републичког такмичења “Мисли мине 2017“ су:

ЈУ О.Ш.“Вук Караџић“, Вишеград, Координациони одбор Стара Херцеговина у саставу: Андреј Баранац, Марија Брадоњић и Андреа Тасић -Наставник: Мира Стојановић.

Екипа ЈУ О.Ш. “Сутјеска“ Модрича, Координациони одбор Добој која је освојила друго мјесто у саставу: Ања Пејић, Милана Томушиловић и Милица Драгановић -Наставник: Жељко Станојевић.

Екипа ЈУ О.Ш.“Петар Кочић“- Кравица, Братунац, регија Бирач, која је освојила треће мјесто у саставу: Дарко Живановић, Анђела Јовановић и Јована Остојић  -Наставник: Слађана Зарић.

Црвени крст Републике Српске је  обезбједио је награде за побједнике такмичења  а то су пехари за школе, медаље за такмичаре и појединачне награде.  Школама, свим учесницима  и инструкторима додјељене су захвалнице за учешће и допринос организовању такмичења. Екипа која је освојила прву награду освојила је десетодневно љетовање у Бечићима. Спонзор ове награде је Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске.  Другопласирани чланови екипе за награду су освојили радио пријемник а трећепласирани стону лампу-глобус. Свим учесницима (такмичари и наставници) подјељени су и руксаци са школским прибором и пакетом хигијене.

Ове три екипе стекле су право учешћа на такмичењу које организује Друштво Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине а које ће се одржати у поводу обиљежавања Свјетског дана борбе против мина у мјесецу априлу 2018. године.