Показна вјежба "Јахорина 2017"

У организацији Олимпијског центра Јахорина дана 13.12.2017. године на платоу Пољице одржана је показна вјежба „Јахорина 2017“. Циљ вјежбе је провјера оспособљености  свих структура заштите и спасавања, њихова међусобна координација и сарадња као и кориштење расположивих средстава за рад у случају природне или друге несреће или катастрофе.
У вјежби су учествовали припадници Полицијске управе Источно Сарајево – ЈЗП Пале, Горска служба спасавања Јахорина, ОЦ „Јахорина“,  Црвени крст Републике Српске, Републичка управа цивилне заштите РС, Територијална ватрогасна јединица Пале и Дом здравља Пале.

Сценарио вјежбе је пожар на полазној станици шестосједа Пољице, након чега долази до нестанка електричне енергије и престанка рада шестосједа. Извршена је евакуација скијаша са вертикалног транспорта, успјешно окончана потрага за несталим скијашем у шуми те адекватно медицински збринути свих повријеђени.

Црвени крст Републике Српске је са екипом прве помоћи а у координацији са Домом здравЉа Пале, пружио прву помоћ за четири лица, два са промрзлинама и два лица са опекотинама задобијеним у пожару на полазној станици шестосједа (лакше повријеђени) док је екипа хитне медицинске помоћи Дома здравЉа Пале збринула теже повријеђене особе.

Вјежбу под називом "Јахорина 2017" је организовао Олимпијски центар "Јахорина", а у њој су учествовали припадници Полицијске управе Источно Сарајево, Олимпијског центра, Горске службе спасавања "Јахорина", Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, Ватрогасне бригаде Пале и Дома здравља Пале.

Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић рекао је новинарима да овом вјежбом евакуације желе да поруче скијашима и посјетиоцима Јахорине да се, осим доброг скијања и забаве, на овој планини могу осјећати безбједно. "Наш циљ је превенција. Трудићемо се да се сваки посјетилац који дође на планину осјећа безбједно", навео је Љевнаић.

Он је истакао да је циљ да буду увезани сви субјекти система безбједности који су данас показали да одлично функционишу, како би у случају ванредних ситуација могли успјешно да дјелују.

"У случају ванредне ситуације веома је важно да је сваки субјекат информисан и да свако ради свој посао. Ту, прије свега, мислим на запослене у Олимпијском центру `Јахорина` који су дужни да информишу све субјекте, од Цивилне заштите до МУП-а, медицинског особља Дома здравља Пале или Болнице у Касиндолу", нагласио је Љевнаић.