1. Децембар- Свјетски дан борбе против сиде

Од 1988. године 1. Децембра се обиљежава Свјетски дан борбе против сиде. Обиљежавање овог датума је прилика да се људи широм свијета уједине у борби против HIV-а, да покажу подршку према људима који живе са HIV/AIDS-ом и сјете се умрлих.

Црвени крст Републике Српске такође користи ову прилику да упозна ширу  јавност са сидом и кроз своје организације да спроведе активности које ће указати на битност борбе спрјечавања ширења ове болести.
Пресавијена црвена трачица која је симбол борбе против сиде треба да се носи на овај дан у свим активностима и моћно је обиљежје у напорима да се увећа свијест јавности о HIV-у.

СИДА (Синдром Стеченог Имунолошког Дефицита) или AIDS је полно преносива болест која представља посљедњи стадијум инфекције организма вирусом хумане имунедефицијенције (ХИВ). Карактерише је прогресивно слабљење имунског система што зараженог чини подложним широком спектру инфекција и тумора. Битно је нагласити да хив и сида нису исто! Особа која има хив, не мора да има и сиду, али зато, особа која има сиду, мора да има и хив.
Нажалост, стигма и дискриминација су још увијек реалност за особе које живе са овим вирусом.