IX РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЦРВЕНОГ КРСТА

У сједишту Црвеног крста Републике Српске на Палама 17.11.2017. године одржана је  Девета  редовна сједница седмог сазива Скупштине Црвеног крста Републике Српске. Сједница је поред програмског  имала и свечани карактер- додјела  признања ЦКРС  најистакнутијим волонтерима и активистима Црвеног крста.
Сједницом је предсједавао Јово Грујичић предсједник Црвеног крста Републике Српске и од  укупно уписаних 70 чланова Скупштине, Скупштини је присуствовао 41 члан те су се могле доносити ваљане и  правоснажне одлуке и закључци.

Скупштини је као гост присуствова Рајко Лазић предсједавајући Друштва Црвеног крста/крижа БиХ који се члановима Скупштине обратио  поздравним ријечима. Искористио је прилику да честита свим  добитницима, истичући како је то велика част и како сви треба да одамо признање и захвалност људима који се баве хуманитарним радом у овим заиста тешким временима.
Он се такође осврнуо на обновљену зграду Друштва Црвеног крста/крижа БиХ и упутио позив свима да буду  гости   у   новим просторијама ДЦК БиХ. Напоменуо је још један успјех Друштва ЦК, а то је да ће на наредној Медитеранској конференцији- ДЦК бити домаћин ове конференције на којој учествује 28 земаља. Споменуо је и низ потписаних билатералних споразума, као и недавну  посјету делегације ДЦК/К БиХ Турској, након које су добили донацију којом су удјелили помоћ у виду месних производа јавним кухињама.

У складу са Дневним редом   верификован је мандат новим представницима Конференције младих  ЦКРС и усвојен Записник са претходне сједнице Скупштине.

Брано Дурсун члан Републичког одбора образложио је Приједлог Програма рада и Оперативног плана активности Црвеног крста Републике Српске за 2018.годину истичући да је веома амбициозан и да су истим обухваћене све програмске активности.
Нагласио је да је потребно испоштовати све традиционалне активности, а посебно радити на увођењу нових садржаја метода рада и повећању броја чланова увођењем нових волонтера и активиста, формирању нових Основних и  Мјесних организација ЦК, побољшати сарадњу са школама, а нарочито са факултетима и здравственим установама. Указано је на потребу бољег извјештавања јер није могуће нешто представити ако немамо показатеље.
Такође треба радити на медијском представљању ООЦК и ГОЦК ради благовременог обавјештавања јавности о активностима ЦК.

Овакав Програм рада пратио је и Финансијски план за 2018. годину и распоред буџета по програмским активностима који су веома позитивно оцјењени. Након усвајања ових докумената чланови Скупштине су разматрали Приједлог Одлуке о расписивању избора у организацији ЦКРС и Програм изборних активности у организацији ЦКРС који су једногласно усвојени.

Генерални секретар Ђоко Михајловић указао је члановима Скупштине на важност доношења ових докумената и посебно је скренуо пажњу на значај провођења изборних активности у Општинским и Градским организацијама и потребу заживљавања постојећих и формирања нових Мјесних и Основних организација Црвеног крста које чине основу цјелокупног рада и функционисања организације ЦКРС.

Након што је исцрпљен дневни ред приступило се додјели Златног и Сребреног знака Црвеног крста Републике Српске као и Захвалница Црвеног крста Републике Српске које је присутним уручио Предсједник Црвеног крста Републике Српске Јово Грујичић.

За дугогодишњи добровољни рад који представља допринос развоју и унапређењу рада Црвеног крста , јачање хуманизма  и међусобне солидарности , унапређење организације Црвеног крста, омасовљавање чланства и његово укључивање у остваривање програмских задатака  Златни знак Црвеног крста Републике Српске  додјељен је:

 

 

 

 

 

Горану Гајићу-ООЦК Козарска Дубица

 

 

Обраду Ивановићу (постхумно) –ООЦК Вукосавље

 

 

Ђурађу Јеличићу (постхумно) –ООЦК Зворник

 

 

Слободану Пандиловском-ГОЦК Бијељина

 

 

Жики Тодоровићу-ГОЦК Бијељина

 

 

Брану Дурсуну-ГОЦК Требиње

 

 

Љубомиру Зотовићу-ГОЦК Требиње.

 

 

         За развој и унапређење организације Црвеног крста, омасовљавање чланства и његово укључивање у остваривање програмских задатака, подизање и јачање  угледа и афирмацију Црвеног крста Републике Српске Сребрени знак Црвеног крста Републике Српске додјељен је:

 

 

 

1.

Вељку Крејићу-ООЦК Србац

 

2.

ЈУ Гимназија“Свети Сава“Приједор

 

3.

Одсјеку Цивилне заштите Приједор

 

4.

Кецман др Сањи - ГОЦК Приједор

 

5.

Душану Цвијетићу-ООЦК Козарска Дубица

 

6.

Кос др Брани-ООЦК Козарска Дубица

 

7.

Драгану Божићу-ГОЦК Добој

 

8.

Душану Ђекановићу-ГОЦК Добој

 

9.

Ђорђу Петровићу-ГОЦК Добој

 

10.

Јасмини Букејловић- ГОЦК Добој

 

11.

Обраду Симићу-ООЦК Дервента

 

12.

Зорану Мишићу-ООЦК Дервента

 

13.

Живораду Радићу-ООЦК Петрово

 

14.

Ранку Андрићу-ООЦК Петрово

 

15.

Станку Томићу-ООЦК Модрича

 

16.

Славку Новаковићу-ГОЦК Бијељина

 

17.

Ђорђу Пајићу-ГОЦК Бијељина

 

18.

Милану Симеуновићу -ГОЦК Бијељина

 

19.

Ђорђу Славињаку-ГОЦК Бијељина

 

20.

Драгораду Васићу-ГОЦК Бијељина

 

21.

Мухидину Хујдуревићу-ГОЦК Бијељина

 

22.

Драгану Божовићу-ООЦК Зворник

 

23.

ЈУ О.Ш.“Свети Сава“ Зворник

 

24.

Виолети Јањош-ГОЦК Требиње

 

25.

ЈУ“Дом ученика“Требиње.

 

 

           За посебан допринос у остваривању хуманих циљева Црвеног крста и успјешног вођења акција Црвеног крста у свим областима дјеловања Захвалница Црвеног крста Републике Српске додјели:

 

 

 

1.

Воји Јовановићи - ГОЦК Добој

 

2.

Јовани Нешковић - ГОЦК Добој

 

3.

Пери Ђурићу- ООЦК Дервента

 

4.

Мирсаду Бећирoвићу-ООЦК Дервента

 

5.

Душану Антићу-ООЦК Шамац

 

6.

Луки Лулићу-ООЦК Шамац

 

7.

Горици Шојић-ГОЦК Требиње

 

8.

Соњи Милишић-ГОЦК Требиње

 

9.

Миљани Иванишевић- ГОЦК Требиње

 

10.

Милану Миленићу - ГОЦК Требиње

 

11.

Бојани Милић - ГОЦК Требиње

 

12.

Тијани Вртикапа-ГОЦК Требиње

 

13.

Ањи Гугољ- ГОЦК Требиње

 

14.

Сари Павловић-ГОЦК Требиње

 

15.

Рајку Ћапину –ГОЦК Требиње.