"ЗНАЊЕМ СУЗБИЈМО ТУБЕРКУЛОЗУ"!

У сједишту Црвеног крста Републике Српске на Палама данас је одржана прес конференција како би се јавност упознала са традиционалним обиљежавањем Недјеље борбе против туберкулозе у периоду од 14. до 21. септембра.

Конференцији су присуствовали генерални секретар ЦКРС  Ђоко Михајловић, директор ЈЗУ Болнице Касиндо у И. Сарајеву др Горан Тодоровић и  координатор за здравство у ЦКРС Љиљана Глуховић.  Саопштене су  активности које Црвени крст РС током Недјеље спроводи са циљем да се повећа свијест јавног мнијења о туберкулози, значају превенције и правовременог лијечења.

Црвени крст ове године Недјељу борбе против туберкулозе  обиљежава под мотом „Знањем сузбијамо туберкулозу“. Активности које ће се проводити кроз структуру ЦКРС су: здравствене, социјално-хуманитарне и информативно-едукативне и пропагадне активности.

-Здравствене активности

Прегледи становништва, активности добровољног давања крви, у неким срединама ће се у сарадњи са комуналним службама организовати контроле воде за пиће; акције чишћења школских дворишта, уређење градских паркова и других јавних површина, колективних центара, школа итд.

-Социјално-хуманитарне активности

Активисти и волонтери Црвеног крста ће посјетити обољеле од туберкулозе у њиховим домовима (посебно оне слабијег имовинског стања) и оне на болничком лијечењу.

-Информативно-едукативне и пропагандне активности

Подјела информативно-едукативног материјала у основним и средњим школама и на факултетима; организовање јавних трибина о туберкулози у сарадњи са стручњацима на овом пољу; организовање здравствених предавања о овој заразној болести; организовање конференциа за штампу поводом најаве Недјеље борбе против туберкулозе.

Од 14. до 21. септембра у поштанском промету Републике Српске у продаји је доплатна поштанска марка, као и маркице за грађанство које ће млади волонтери продавати у току Недјеље у школама као и на јавним мјестима. Приход од продаје маркица ће се користити за здравствено хуманитарне програме као што су превенција или помоћ обољелима.