25. ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА ЦРВЕНОГ КРСТА РС

На дан оснивања Црвеног крста Републике Српске под слоганом “ 25. година у служби хуманости “, 23. јуна 2017. године,  у хотелу  “Рас“  у  Етно селу “Станишићи“  у  Бијељини,  одржана је свечаност поводом  обиљежавања  25. година постојања и рада Црвеног крста Републике Српске.

Овој свечаности поред представника Црвеног крста Републике Српске, присуствовали су и гости: Милојко Грујичић- савјетник Министра здравља и социјалне заштите РС, делегација  Црвеног крста Србије у саставу др Милутин Михајловић- подпредсједник ЦК Србије, Весна Миленовић- генерални секретар, Љубомир Миладиновић- руководилац Службе за међународну сарадњу и Драгослав Карић- сарадник у области организације и рада, делегација Међународног комитета Црвеног крста- канцеларија Сарајево у саставу Жељко Филиповић- шеф делегације Међународног комитета Црвеног крста за Босну и Херцеговину и Зорица Лучић- руководилац одјела за сарадњу, Бранко Леко- генерални секретар Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине, Зора Вуковић- представник Цивилне Заштите Републике Српске, Владо Остојић- начелник општине Хан Пијесак и  представник града Требиња.

Свечано обиљежавање започело је химном Републике Српске  и свечаном пјесмом у извођењу чланова хора “Србадија“ из Бијељине. Након музичког дијела  програма присутнима се обратила Светлана Марковић- водитељ програма,  уводним ријечима о улози и значају ЦКРС.

Потом се скупу обратио генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Ђоко Михајловић који је  у своје и у име Предсједника ЦКРС Јова Грујичића поздравио све присутне и захвалио им се што су одвојили своје вријеме да присуствују овом јубилеју. Генерални секретар је истакао да је у претходних 25. година организација ЦКРС прошла различите фазе али да смо данас прије свега окренути мирнодопским активностима и програмима који имају такав карактер.

Пригодним излагањем о раду и реализацији програмских активности   Црвеног крста Републике Српске у претходних 25. година, присутним се обратио и подпредсједник ЦКРС Љубомир Чордашевић. Он је истакао да  претходних 25. година није било нимало лако. У тим првим данима који су за ЦКРС  били најтежи притекли су у помоћ тадашњи Црвени крст Југославије и Међународни комитет Црвеног крста. Захваљујући пожртвованости професионалаца и бројних волонтера широм Републике Српске изграђена је организација која се стално дограђује и унапређује.

У име Црвеног крста Србије присутним се обратио др Милутин Михајловић- подпредсједник ЦК Србије који је честитао свим запосленима,  волонтерима и члановима ЦК Републике Српске јубилеј са жељама за даљи напредак и успјешан рад. Истакао је дугогодишњу успјешну, братску сарадњу ЦК Србије и ЦКРС, напомињући да је ЦК Србије увијек спреман  и на располагању да пружи сваки вид подршке Организацији ЦКРС.

Овом приликом уручио је Генералном секретару ЦКРС  Медаљу којом Црвени крст Србије одликује Црвени крст Републике Српске за вишегодишњу сталну активност, добровољни рад, допринос његовању солидарности и хуманости, постигнуте резултате у јачању улоге организације и допринос остваривању циљева и задатака  Црвеног крста. Такође је поводом јубилеја уручио и поклон- слику, рад академског сликара Предрага Милошевића.

Присутним се обратио и Жељко Филиповић- шеф делегације Међународног комитета Црвеног крста за Босну и Херцеговину, који је честитајући јубилеј подсјетио присутне на  дугогодишњу успјешну сарадњу Међународног комитета Црвеног крста са Црвеним крстом Републике Српске и значајне заједничке резултате који су у овом периоду постигнути. Напоменуо је да се подршка Међународног комитета развоју и програмима Црвеног крста Републике Српске наставља и даље.

У име Друштва Црвеног крста/крижа БиХ обратио се и  Бранко Леко-генерални секретар, који је такође честитао јубилеј и упознао присутне са активностима које проводи Друштво Црвеног крста/крижа БиХ на јачању и изградњи капацитета Црвеног крста/крижа у БиХ. Поводом јубилеја уручио је  Генералном секретару  слику са тематиком моста у Мостару.

Честитке са жељама за успјешан рад у наредном периоду упутили су и Зора Вуковић- представник Цивилне заштите Републике Српске, Владо Остојић начелник општине Хан Пијесак и представник Требиња.

Размјеном мишљења  присутних и подсјећањима на период од 25. година  који је иза нас, у току свечаног ручка који је уприличен овим поводом, завршена је скромна свечаност. Јубилеј Црвеног крста Републике Српске наставиће се обиљежавати  и даље приликом организовања програмских активности и манифестација ЦКРС.