XVIII ТЕМАТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ЦКРС

Црвени крст Републике Српске  у периоду од 21. јуна  до 23. јуна 2017. године одржао је осамнаесто радно савјетовање секретара Општинских и Градских организација (Тематска конференција)  Црвеног крста Републике Српске у Етно селу “Станишићи“- Бијељина.

Конференција је посвећена обиљежавању 25. година постојања и рада Црвеног крста Републике Српске.

Конференцију је отворио Љубомир Чордашевић- потпредсједник  Црвеног крста Републике Српске, док је генерални секретар Црвеног крста Ђоко Михајловић   у своје и у име Предсједника  Црвеног крста Републике Српске  Јова Грујичића,  посебно поздравио присутне секретаре ЦК и констатовао да Конференцији присуствује тридесет и два секретара и четири предсједника Општинских и Градских организација Црвеног крста.

Посебна критика упућена је оним секретарима општинских и градских организација, који нису присуствовали Конференцији и који нису оправдали своје одсуство. Поставило се питање потребе и  оправданости окупљања на Тематској конференцији.

У свом обраћању учесницима Конференције, Генерални секретар  је информисао присутне о резултатима посјете делегације Црвеног крста Републике Српске Предсједници Владе Републике Српске Жељки Цвијановић и министру Здравља и социјалне заштите Драгану Богданићу, које су организоване у оквиру обиљежавања Недјеље Црвеног крста од 8. до 15. маја 2017. године.

Учеснике Конференције у име Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске поздравио је и савјетник министра Милојко Грујичић, који је напоменуо да је ЦКРС био и остао један од најзначајнијих  фактора  у хуманитарној области и као такав има подршку и значајно мјесто у оквиру Министарства здравља и социјалне заштите. Он је истакао да је упознат са  радом великог броја организација ЦКРС  и да њих представљају Секретари који су посвећени свом раду и већина их је присутна на овој Конференцији, али да има и оних који не обављају своје задатке адекватно и о раду таквих Организација ће се морати повести рачуна, уколико Црвени крст РС жели да напредује и остане  организација препозната по свом раду.

Учесницима Конференције придружио се у раду и г-дин Млађен Петковић- предсједник Комисије за развој, организацију, кадрове и признања Црвеног крста Републике Српске.

Медијатор овогодишње Тематске конференције  била је Сњежана Ковач-  координатор за развој, организацију, кадрове, правне и програмске дјелатности у Стручној служби  Републичког одбора ЦК  која је учеснике Конференције упознала са Програмом рада Конференције.

У раду XVIII тематске конференције ЦКРС  учествовали су сљедећи Секретари ООЦК и ГОЦК: Горан Гајић, Зоран Веселиновић, Радојка Вулин, Биљана Басарић, Миодраг Кукрика, Љиљана Јовичић, Жељкица Илић, Славица Башић, Борислав Брборовић, Остоја Ковачић, Ђурађ Стојчић, Петар Митрић, Драган Чолић, Станко Томић, Радислав Кујунџић, Михајло Арсенић, Даница Радуловић, Весна Стакић, Душан Ћурчић, Перица Глигић, Драган Ђокић,  Данојка Мићић, Саво Ђукановић, Мирјана Остојић, Милан Симанић, Ранко Скакавац, Јелена Петровић, Душко Самарџић, Милојка Раковић, Бранислав Арнаутовић,  Радмила Чоловић, Снежана Капор и представници ООЦК и ГОЦК  (предсједници и потпредсједници) Саво Михајловић, Миланка Митровић, Цмиљка Милићевић и Даница Костић.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Према Програму рада Конференције и теми којој је посвећена, секретари ООЦК и ГОЦК су у форми кратке презентације представили  постигнуте резултате  у претходних 25. година, односно у периоду од 1992. године до данас.

У току излагања Секретари су се осврнули на проблеме и многобројне  потешкоће  са којима су се сусретали у свом раду.  Такође су дали и своје сугестије и препоруке за даљи рад,  а све у циљу бољег функционисања  и позиционирања цјелокупне организације Црвеног крста Републике Српске.

Након излагања усвојен је приједлог Закључака са XVIII тематске конференције ЦКРС  који ће бити упућен Републичком одбору на разматрање и утврђивање оправданости истих као и утврђивање оквирних рокова за њихову реализацију.