У ПАЛАМА ОДРЖАНА ОСМА РЕДОВНА СЈЕДНИЦА ЦРВЕНОГ КРСТА

            У сједишту Црвеног крста Републике Српске,  у Палама 12. маја 2017.године одржана је Осма редовна сједница седмог сазива Скупштине Црвеног крста Републике Српске. Поред извјештајног Сједница је имала и свечани карактер јер је одржана у Недјељи Црвеног крста. Љубо Чордашевић потпредсједник Црвеног крста Републике Српске је предсједавао Сједницом и од укупно 70 уписаних чланова Скупштине, Скупштини су присуствовала 43 члана.

            Скупштини су присуствовали представници Црвеног крста Србије г-дин Милутин Михајловић, подпредсједник  Црвеног крста Србије и г-дин Драгослав  Карић сарадник за организацију и развој у Стручној служби Црвеног крста Србије  као и г-дин Рајко Лазић предсједавајући Друштва Црвеног крста/крижа БиХ.

            Члановима Скупштине се поздравним ријечима обратио г-дин Милутин Михајловић  који их је поздравио у своје име али и у име  Генералног секретара ЦК Србије г-ђе Весне Миленовић и предсједника ЦК Србије проф.Драгана Радовановића. Он је зажелио успјешан рад данашњој Скупштини истичући своје задовољство што присуствује сједници Скупштине и што је видљиво  да Црвени крст Републике Српске успјешно ради и проводи планиране задатке и циљеве.Михајловић је такође истакао да ЦК Србије и ЦК Републике Српске добро и блиско сарађују на локалном нивоу, али да је  жеља Црвеног крста Србије а свакако и Црвеног крста Републике Српске да се сарадња  унаприједи и на глобалном нивоу кроз конкретне планове и пројекте.Понудио је Црвеном крсту Републике Српске  сву могућу помоћ на свим пољима гдје може да се помогне,  истичући да Црвени крст Србије  стоји увијек на располагању Црвеном крсту Републике Српске за све што је потребно.

            Скупштини се такође обратио и Рајко Лазић, предсједавајући Предсједништва Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине , који је поздравио госте и чланове Скупштине и упознао их са активностима које се проводе са нивоа Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине у Недељи Црвеног крста која се одвија под слоганом  “Свуда за све“ и “Да ли сте знали“ јер са овом темом заправо Црвени крст исказује своју мисију и визију у томе да не познаје границе у  дјеловању Организације Црвеног крста , нити да се врши селекцију када су у питању корисници наших активности. “Да ли сте знали“ је тема којом омогућавамо да јавност прошири своје знање када је у питању Црвени крст и чиме се бави, са жељом да се  оправда улога лидера у хуманитарној дјелатности у БиХ.Истакао је такође жељу и потребу  да се унаприједи статус и положај Организације Црвеног крста тако што ће све ООЦК  минимално имати запослена два професионална лица, јер то су и врсте алата који су нам неопходни за добробит и самоодрживост Црвеног крста.

           Сједници су поред чланова Скупштине присуствовали Радмила Бартула члан Надзорног одбора  Црвеног крста Републике Српске, Радивоје Мачар представник Агенције“Пословна књига“ као и представници Стручне службе РОЦКРС који су били на располагању приликом појашњења одређених тачака дневног реда.На приједлог Републичког одбора, који је детаљно размотрио сва документа и утврдио приједлог истих и упутио их Скупштини на разматрање и усвајање, Скупштина је усвојила:Записник са Седме редовне сједнице Скупштине Црвеног крста Републике Српске, Извјештај о раду Црвеног крста Републике Српске за 2016.годину. Извјештај Надзорног одбора Црвеног крста Републике Српске , Извјештај о оствареним приходима и извршеним расходима Црвеног крста Републике Српске за период И-XИИ 2016.године.

           Са посебном пажњом размотрен је приједлог Републичког одбора да се изборне активности пролонгирају за наредну годину обзиром да су у текућем мандату избори на нивоу Црвеног крста Републике Српске и на нивоу Друштва Црвеног крста/крижа БиХ завршени 2014.године док су у већини ООЦК и ГОЦК избори одржани 2013.године.Због свега наведеног у циљу постизања јединства у провођењу изборних активности на свим нивоима организованости Црвеног крста донесена је одлука о пролонгирању избора , односно да се избори за све нивое организованости  распишу на Скупштини крајем 2017.године  а да се изборне активности реализују током 2018.године како би се до краја наредне године конституисале Скупштине на нивоу ООЦК,ГОЦК, ЦКРС и  ДЦК/КБиХ.

Скупштина је такође донијела Одлуку о  додјели признања Црвеног крста Републике Српске  најзаслужнијим волонтерима и активистима Црвеног крста Републике Српске како слиједи:

 

Златни знак Црвеног крста Републике Српске  додјељује се :

Горану Гајићу-ООЦК Козарска Дубица

Обраду Ивановићу (постхумно) –ООЦК Вукосавље

Ђурађу Јеличићу (постхумно) –ООЦК Зворник

Слободану Пандиловском-ГОЦК Бијељина

Жики Тодоровићу-ГОЦК Бијељина

Брану Дурсуну-ГОЦК Требиње

Љубомиру Зотовићу-ГОЦК Требиње

 

Сребрени знак Црвеног крста Републике Српске додјељује се:

Вељку Крејићу-ООЦК Србац

ЈУ Гимназија“Свети Сава“Приједор-ГОЦК Приједор

Одсјеку Цивилне заштите Приједор-ГОЦК Приједор

Кецман др Сањи- ГОЦК Приједор

Душану Цвијетићу-ООЦК Козарска Дубица

Кос др Брани-ООЦК Козарска Дубица

Драгану Божићу-ГОЦК Добој

Душану Ђекановићу-ГОЦК Добој

Ђорђу Петровићу-ГОЦК Добој

Јасмини Букејловић- ГОЦК Добој

Обраду Симићу-ООЦК Дервента

Зорану Мишићу-ООЦК Дервента

Живораду Радићу-ООЦК Петрово

Ранку Андрићу-ООЦК Петрово

Станку Томићу-ООЦК Модрича

Славку Новаковићу-ГОЦК Бијељина

Ђорђу Пајићу-ГОЦК Бијељина

Милану Симеуновићу -ГОЦК Бијељина

Ђорђу Славињаку-ГОЦК Бијељина

Драгораду Васићу-ГОЦК Бијељина

Мухидину Хујдуревићу-ГОЦК Бијељина

Драгану Божовићу-ООЦК Зворник

ЈУ О.Ш.“Свети Сава“-ООЦК Зворник

Виолети Јањош-ГОЦК Требиње

 

Захвалница Црвеног крста Републике Српске додјељује се:

Воји Јовановићу - ГОЦК Добој

Јовани Нешковић - ГОЦК Добој

ПеруЂурићу- ООЦК Дервента

Мирсаду Бећировићу-ООЦК Дервента

Душану Антићу-ООЦК Шамац

Луки Лулићу-ООЦК Шамац

Горици Шојић-ГОЦК Требиње

Соњи Милишић-ГОЦК Требиње

Миљани Иванишевић- ГОЦК Требиње

Милану Миленић - ГОЦК Требиње

Бојани Милић - ГОЦК Требиње

Тијани Вртикапа-ГОЦК Требиње

Ањи Гугољ- ГОЦК Требиње

Сари Павловић-ГОЦК Требиње

Рајку Ћапин –Гоцк Требиње