Пресконференција поводом Недјеље Црвеног крста

У Сарајеву је 11. маја одржана пресконференција поводом Недјеље Црвеног крста на којој је престављена завршна фаза пројекта обнове и уређења дијела ентеријера зграде Друштва Црвеног крста/крижа БиХ.

Обнову зграде Друштва Црвеног крста/крижа БиХ осим Амбасаде САД-а помажу представници Црвеног крста Италије, Црвеног крста Шпаније те други међународни и домаћи донатори.

“Врло је прикладно што данас говоримо о обнови онога што ова зграда представља за друштвени живот града. Многи су ми причали да је ова зграда прије рата представљала један од центара друштвеног живота и надам се да ће она то поново постати”, рекла је амбасадорица САД-а у БиХ Мауреен Цормацк.

Представник Комисије за очување националних споменика БиХ Амир Пашић истакао је да зграда Друштва Црвеног крста/крижа БиХ треба уживати највећи степен заштите.

“Ова зграда припада наслијеђу архитектонског стила модерне и дјело је архитекте Хелена Балдасара који је посао добио конкурсом 1928. године. Ова историјска грађевина је подигнута у склопу изградње објеката Друштва Црвеног крста у Краљевини Југославији у периоду између два свјетска рата. Овај догађај је позив свим институцијама и људима добре воље да се ради на рехабилитацији оштећених и угрожених споменика”, рекао је Пашић.

Рајко Лазић, предсједник Предсједништва Друштва Црвеног крста/крижа БиХ је казао да је досадашња обнова коштала близу 550.000 КМ, а да је у посљедњих 17 година Црвени крст само због кирије морао издвојити чак 800.000 КМ.