Предсједавајући Предсједништва БиХ примио делегацију ЦК

Предсједавајући  Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић   примио је поводом Свјетског дана Недјеље Црвеног крста  делегацију Црвеног крста у саставу Рајко Лазић, предсједник ДЦК БиХ, Бранко Леко, генерални секретар ДЦК БиХ, Намик Хоџић, генерални секретар Црвеног крижа ФБиХ и Ђоко Михајловић, генерални секретар Црвеног крста Републике Српске.

 

Чланови делегације упознали су предсједавајућег Предсједништва са програмским активностима организације, које се првенствено односе на промоцију волонтерског рада, помоћ народним кухињама, помоћ страдалим од мина, едукацију, добровољно даривање крви, прикупљање и дистрибуцију хуманитарне помоћи угроженим категоријама, помоћ у случају природних катастрофа, а засноване су на темељним вриједностима хуманизма и солидарности које Црвени крст промовише.

Информисали су га и о спровођењу мјера на реконструкцији објекта за смјештај сједишта организације, које су углавном финансиране средствима страних донатора, што ће значајно олакшати позицију Друштва у наредном периоду. Било је ријечи и о потешкоћама с којима се сусрећу активисти и руководство Црвеног крста, међу којима су највеће недостатак финансијских средстава и недосљедност у цпровођењу Закона о Друштву Црвеног крста/крижа у БиХ.

Истичући значај постојања и дјеловања Црвеног крста, који је до сада потврђен активностима и резултатима у многобројним приликама, предсједавајући Иванић исказао је пуну подршку раду Друштва. Предсједавајући Предсједништва БиХ истакао је да је обавеза званичника да, у оквиру својих надлежности, посвете пажњу и обезбиједе услове за спровођење њихових хуманитарних, едукативних и других активности. Др Иванић је изразио наду да ће убудуће теме везане за рад Друштва Црвеног крста привући значајнију пажњу медија и јавности.