Црвени крст изградио кућу за породицу Максимовић из Лопара

Црвени крст Републике Српске уз помоћ општине Лопаре изградио је нови дом за породицу Максимовић из села Јабланица, чија је кућа уништена у клизишту 2014. године.  Они ће се ових дана уселити у нову кућу у насељу Слатина, у којем је још двадесетак нових кућа. Стамбено збрињавање у Лопарама чека још 40-ак породица чије су куће урушене због клизишта.

Иако нова кућа Максимовића има тек четрдесетак квадрата и пет пута је мања од старог дома који им је срушило клизиште, она ће Радивоју и његовој непокретној супрузи обезбиједити мирну будућност.

"Имамо двије кћерке које имају своје породице и живе у Лопарама, а сада смо супруга и ја сами. Моментално станујемо приватно, плаћамо кирију, а мислим да ћемо за  мјесец дана покушати да пређемо у нови дом", каже Радивоје Максимовић.

У селу Јабланица клизиште је прије двије године срушило шест кућа, а на подручју општине Лопаре због клизишта укупно је  без крова над главом остало 100 породица.

"Успјели смо да уз помоћ УНДП-а и наше дијаспоре, те бројних других који су помогли, изградимо 48 нових кућа", истакао је Радо Савић, начелник општине Лопаре.

Црвени крст Републике Српске пружао је значајну подршку током поплава и клизишта која су задесила ово подручје 2014. године. Црвени крст је помогао изградњу двије куће, једне у Лопарама и једне у Црњелову код Бијељине. Локалне заједнице обезбиједиле су темеље и инфраструктуру, а Црвени крст 58.000 марака.

"Црвени крст зато и постоји, да заштити људе, да им на неки начин олакша њихово живљење и то у свако вријеме. Није само рат тај који доноси несреће људима, видите да су то и природне катастрофе", рекао је генерални секретар ЦКРС Ђоко Михајловић.