Одржано такмичење "Мисли мине 2016"

16.12.2016. - У сједишту Црвеног крста Републике Српске на Палама јуче је одржано Републичко такмичење из Програма упозоравања на опасност од мина под називом “Мисли мине 2016“. Такмичење је одржано као завршна манифестација у НедјеЉи упозоравања на опасност од мина коју Црвени крст Републике Српске традиционално обиЉежава од 08. до 15. децембра.

Након прикладног обраћања такмичење је отворио Генерални секретар Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине г. Бранко Леко који је поздравио учеснике такмичења, предствнике МКЦК- гђу Зорицу Лучић, представнике БХМАК-а као и Републичке управе цивилне заштите као и наставнике и инструкторе те секретаре ООЦК и ГОЦК, чланове Републичког одбора Црвеног крста Републике Српске и награђене учеснике на конкурсу за избор најбоЉих ликовних и литераних радова на тему “ПАЗИ МИНЕ – САМО ДЕМИНЕРИ ВРШЕ ДЕМИНИРАЊЕ“.

Овом такмичењу претходила су тестирања ученика седмих разреда основних школа,  општинска и градска такмичења као и такмичења на нивоу регија. Побједници са регионалних такмичења стекли су право учешћа на републичком такмичењу. На такмичењу Црвеног крста Републике Српске “Мисли мине 2016.“ учествовали су представници осам регија које су представљале сљедеће екипе:

 1. О.Ш.“Мирослав Антић“ Бања Лука, регија Крајина
 2. О.Ш.“Бранко Ћопић“, Доњи Дубовик Крупа на Уни, регија Приједор
 3. О.Ш.“Никола Мачкић“-Доња Превија, Рибник, регија Мркоњић Град
 4. О.Ш.“Никола Тесла“,Дервента, регија Добој
 5. О.Ш.“Вук Караџић“, БијеЉина, регија Семберија, Мајевица и Посавина
 6. О.Ш.“Петар Кочић“- Кравица, Братунац
 7. О.Ш.“Свети Сава“, Источно Ново Сарајево, регија Сарајево - Романија
 8. О.Ш.“Свети Сава“, Гацко, регија Источна Херцеговина

 

Екипе су наступале под шифрованим називима, а ток такмичења и показане резултате вредновао је  жири у саставу:

 1. Бранка Витковић, виши стручни сарадник у Одјелу за протуминску акцију

                БХМАК-а - предсједник;

 1. Ивана Грујић, координатор Друштва Црвеног крста/крижа БиХ, члан
 2. Милисав Пантић, Републичка управа Цивилне заштите, члан

 

Значајну подршку цјелокупном такмичењу “Мисли мине 2016“ пружио је деминерски тим Републичке управе цивилне заштите који је учествовао у реализацији игре детекције деминера.

Посебну захвалност дугујемо наставницима и инструкторима екипа, волонтерима Црвеног крста, који су радили са дјецом и припремали их за ово такмичење.

Такмичари су показали завидно знање али и вјештине у рјешавању задатака па се о пласману екипа рјешавало увођењем резервног задатка. У току такмичења такмичари су рјешавали сљедеће задатке: питања и одговори, слагалица, пантомима, игра детекције, напиши исправно реченице, укрштеница и анаграм.

 

Побједници овогодишњег републичког такмичења“Мисли мине 2016“ су :

 1. О.Ш.“Вук Караџић“, Бијељина, регија Семберија, Мајевица и Посавина у саставу:
  • Никола Митровић
  • Александар СкопЉак
  • Петар Лазић
  •   Наставник – Јулијана Драгичевић

2. Екипа О.Ш.“Свети Сава“, Источно Ново Сарајево, регија Сарајево-Романија  која је освојила друго мјесто, у саставу

 • Милица Говедарица
 • Андреа Баковић
 • Марко Трифковић
 •  наставник: Миљан Максимовић

 

3. екипа О.Ш.“Никола Тесла“, Дервента, регија Добој, која је освојила треће мјесто, у саставу:

 • Ивана Станић
 • Анђела Лукић
 • Индиана Косијер
 • наставник: Сандра Спремо

 

    Црвени крст Републике Српске уз подршку Међународног комитета Црвеног крста  обезбједио је награде за побједнике такмичења а то су пехари за школе и организације Црвеног крста, медаље за такмичаре и појединачне награде. Школама, свим учесницима и инструкторима додјељене су захвалнице за учешће и допринос организовању такмичења. Екипа која је освојила прву награду освојила је десетодневно љетовање у Кумбору. Спонзор ове награде је Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске. Другопласирани чланови екипе за награду су освојили таблет а трећепласирани МП3 са дигиталном картицом и руксак.

  Ове три екипе стекле су право учешћа на такмичењу које организује Друштво Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине а које ће се одржати у поводу обиљежавања Свјетског дана борбе против мина у мјесецу априлу 2017. године.