5. децембар, Међународни дан волонтера

Црвени крст Републике Српске, највећа хуманитарна и волонтерска организација у Републици Српској, обиљежава 5. децембар, Међународни дан волонтера. Од 5. децембра 1985. године, Уједињене нације обиљежавају овај датум као подсјетник на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере, који дају значајан допринос друштву посвећујући своје слободно вријеме волонтирању.

Његујући хуманост, непристрасност, неутралност, независност, доборовљност, јединство и универзалност, Црвени крст привлачи велики број волонтера свих старосних структура који чине незамјенљив ресурс Организације. 

Пети децембар је прилика када и Црвени крст Републике Српске жели да искаже захвалност својим волонтерима, који помажући другима испољавају људску хуманост, солидарност и узајамност уз развијену одговорност за друштво у којем живе, без материјалне надокнаде. 

Ниједна традиционална ни програмска активност Црвеног крста не може се замислити без учешћа великог броја волонтера, како младих тако и одраслих особа. Захваљујући њима и њиховом преданом волонтерском раду, њиховој хуманости и човјечности, те пружању помоћи, без дискриминације, свим особама у потреби, Црвени крст Републике Српске чини препознатљивом организацијом која његује принципе Покрета ЦК.  

С обзиром да Црвени крст Републике Српске почива на волонтеризму, 5. децембар представља значајан датум и то је уједно и прилика да посредством структуре ЦК (општинских и градских организација Црвеног крста) искаже захвалност овим великим хуманистима. С тим у вези, 5. децембра у свим градским и општинским организацијама Црвеног крста са почетком у 11,00 часова, организоваће се дружење са волонтерима и том приликом биће им уручене захвалнице за уложени труд на хуманитарном плану.

Свим волонтерима широм свијета Црвени крст Републике Српске честита 5. децембар, Међународни дан волонтера, са жељом да увијек буду на путу помоћи човјеку и очувању хуманих вриједности.