Обиљежен 13. октобар - Међународни дан смањења ризика од катастрофа

Црвени крст Републике Српске, посредством општинских и градских организација ЦК обиљежио је 13. октобар, Међународни дан смањења ризика од катастрофа. Наше организације на терену су на трговима и парковима реализовале низ активности с циљем подизања свијести становништва о опасностима изазваним природним и другим катастрофама и ближе информисали јавност о активностима које проводи ЦКРС у случају катастрофе. Учешће су узели припадници вишенамјенских теренских јединица и екипа (ВТЈ, ВТЕ), бројни чланови и волонтери Црвеног крста.

Градска организација Црвеног крста Бања Лука одржала је показну вјежбу пред великим бројем суграђана, припадницима полиције, ватрогасне службе, цивилне заштите и других, и уз учешће екипе прве помоћи ЦК практично је презентовано збрињавање повријеђених у замишљеном сценарију (земљотрес), пружање психосоцијалне помоћи, подјела прехрамбених и непрехрамбених роба, обезбјеђивање привременог смјештаја уз подизање шаторског насеља, послови службе тражења. Изложен је био и информативно-пропагандни материјал (брошуре, леци, плакати).

Општинска организација Црвеног крста Шамац је на тргу изложила пропагандни материјал, едукативне сликовнице за најмлађе суграђане на тему припреме и одговора на катастрофе, опрему за спасавање и пред бројним суграђанима реализовала вјежбу пружања пружање прве помоћи.

Међународни дан смањења ризика од катастрофа се, на иницијативу Генералне скупштине Уједињених нација, обиљежава од 1989. године, као начин промоције смањења ризика од катастрофа укључујући превенцију, ублажавање посљедица и спремност на одговор.